Ugrás a tartalomra

Hajléktalant ábrázoló festmény győzött a brit National Portrait Gallery portréfestőversenyén

Thomas Ganter német művész nyerte idén a londoni National Portrait Gallery szokásos évi portréfestőversenyét: a Man With A Plaid Blanket (Férfi skót mintás takaróval) című alkotás egy hajléktalan férfit ábrázol.

    Az elismerés fő támogatója, a BP olajtársaság után BP Portrait Award-nak nevezett díj első helyezettjeként Ganter 30 ezer font (11,5 millió forint) pénzjutalmat kap. A zsűri a győztes alkotás "intenzitását" méltatta értékelésében - adta hírül a BBC News.
    A tízezer fonttal járó második helyet a délnyugat-angliai Bathban élő tanár és művész, Richard Twose kapta a híres divatrajongó nagymamáról, Jean Woodsról készült portréjáért, míg a harmadik helyezett a New York-i David Jon Kassan lett, aki nyolcezer fontot köszönhet édesanyja arcképének.
    A győztes alkotásokat és a versenyre beérkezett többi munka egy részét június 26. és szeptember 21. között nézhetik meg az érdeklődők a londoni galériában.
    Ganter elmondása szerint annak idején épp egy múzeumból távozott, amikor meglátta a hajléktalan férfit, és megdöbbentette a hasonlóság: a férfi ruhái, a testtartása és az egyéb részletek is nagyon hasonlítottak mindahhoz, amelyet nem sokkal korábban a különböző festményeken látott.
    "Ez alkalommal azonban egy takaróba csavart hajléktalant néztem, és nem egy gondosan kidolgozott öltözéket viselő szentet vagy nemesembert ábrázoló festményt" - idézte fel a művész. Hozzátette, azáltal, hogy a nemeseknek vagy szenteknek "kijáró" módon örökített meg egy hajléktalant, azt próbálta hangsúlyozni, hogy mindenki megérdemli a tiszteletet és a gondoskodást.
    A Karel nevű hajléktalan, aki szélvédőmosással tartja fenn magát, összesen öt alkalommal ült modellt, amíg Ganter megfestette az arcát és a kezeit, majd a férfi helyét egy életnagyságú baba vette át, hogy a művész a ruhákat és a takarót is megfesthesse.
    Az alapításának 35. évfordulóját ünneplő versenyre idén rekordot jelentő 2377 műalkotást neveztek be 71 országból. Tavaly összesen 1969 pályamű érkezett.
    (http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27994496)

 (MTI)