Ugrás a tartalomra

A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület nyári tábort szervez

 

A XVII. Kárpát-medencei Háló-tábort 2018. július 29. és augusztus 5. között Vépen az FM Dunántúli Agrár-Szakképző Központ Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma területén rendezzük meg.

Az idei táborunk alaptémája a Teremtésvédelem megóvása, amelyet Ferenc pápa Laudato si' enciklikájára építettünk. Az enciklika a természet értékének megbecsülésével foglalkozik, és sajátos jelentősége abban áll, hogy ráirányítja a hívők figyelmét a környezettel való bánásmódra. Összefoglalja a mai kor tudományos problémáit, melyeknek a pápa szerint mindenki személyes problémájává kell válniuk. Végül megadja a választ a felvetett kérdésekre: ki kell lépni az önpusztítás spiráljából, és felelősséggel teli emberekké kell válni, valamint az ökológiai spiritualitásra épülő művelés és nevelés szükségességét emeli ki.

Ehhez a feladathoz olyan előadókat hívtunk meg a táborba, mint

dr. Székely János szombathelyi  megyéspüspök, aki a tábornyitó misét is celebrálja majd,

dr. Zlinszky János univ. PhD professzor,

dr. Andrásfalvi Bertalan prof. emeritus,

Kükedi Zsolt, helyi gazdaság- és közösségfejlesztési szakértő,

Uzsalyné Pécsi Rita, neveléskutató, tanár,

Antal Z. László, tudományos főmunkatárs (MTA TK SZI), Társadalmi integráció és társadalompolitika osztály.

Minden egyes napnak megvan a külön tematikája, az előadásokon elhangzottakat kiscsoportos beszélgetéseken, műhelyfoglalkozásokon mélyíthetik el a résztvevők.

Különböző műhelymunkák, imalehetőségek, kulturális és szórakoztató programok színesítik a kínálatot.

Délutánonként a szabad foglalkozás keretén belül sport (íjászat, futball, kézilabda és még sok más), kézművesség, szabadon választott előadások és beszélgetések lesznek. Esténként kulturális programok, dzsesszkoncert, filmvetítés, színi előadás és táncház megrendezésére kerül sor.

Vendégünk lesz a ROLE együttes, segítségünkre siet a Játékkunyhó, tartunk majd hangszerbemutatót.

Levetítjük a Holnap című francia filmet, és meghívtuk a táborba Ivancsics Ilona Színtársulatát, akik egy Jókai Anna darabot adnak elő.

Felvidékről egy csillagász távcsöveit elhozva csillagnézésre hívja esténként a kíváncsi táborlakókat.

A záró misét Várszegi Asztrik, volt pannonhalmi főapát, régi barátunk tartja majd.

A Háló-tábornak családos jellege van, a tábor szerkezetét ennek megfelelően alakítjuk. A résztvevőket gyermek, ifi és felnőtt altáborokba osztjuk, így mindenki az igényének megfelelő foglalkozásokon vehet részt.

De a Háló-táborok elsősorban nem a szakmai beszélgetésekről, a tudásunk bővítéséről szólnak, hanem a személyességről, Kárpát-medencei magyarok találkozásáról, a közösségfejlesztésről, ahol megélhetjük kicsiben az élet teljességét, ahonnan utána rossz elmenni, mert itt figyeltek rám, volt kihez szólnom, és megszólítottak.

 

Idén először Lengyelországból is érkeznek táborozók Összesen háromszázötven vendéget várunk.

A költségvetés mintegy 12 millió forint, ennek kisebb hányadát a részvételi díjakból, nagyobb részét támogatások révén biztosítjuk. A szükséges anyagi fedezethez reményeink szerint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. járulnak hozzá.

Kapcsolattartó személy: Pásztóy Boglárka

telefon: +36 20-351-5375

A Háló (Katolikus Közösségek Hálózata) katolikus indíttatású keresztény mozgalom, mely nyitott minden jóakaratú ember felé. Budapesti gyökerekkel rendelkezik, az Egyházon belül él, és annak közösségi arcát hordozza. A személyt alapvetően közösségben képzeli el, ezért az arra vágyókat segíti, hogy közösségre leljenek. Alapvető működése a közösségek közötti kapcsolatépítés, tevékenysége pedig elsődlegesen a Kárpát-medencében zajlik.

Forrás: Háló