Ugrás a tartalomra

A Háló Közösségi Központ áprilisi programajánlója

A Háló Közösségi Központ többek között a Budapesti Székely Kör estjével, moldvai táncházzal, Erdődi Gábor műfordító William Buttler Yeats-estjével és egy Örményországról szóló vetítéssel várja vendégeit áprilisban.

Április 11. kedd 19:00 - 21:30:

Húsvéti örömzene! Háló Jazz Klub 135: Makovics Dénes szextett  A zenekar a sokoldalú szaxofonos-fuvolista formációja. A csapat hangzásában a Miles Davis, Cannonball Adderly, Art Blakey fémjelezte hagyományokat követi, maximálisan kihasználva a három fős fúvósszekcióban rejlő energiákat és lehetőségeket. Repertoárjukon feldolgozások és saját szerzemények egyaránt szerepelnek, úgy eredeti, mint új, egyedi hangszerelésben. Az 1962-es születésű Makovics Dénes klasszikus zenei tanulmányait a miskolci konzervatóriumban kezdte 1976-ban. Később a Zeneművészeti egyetem jazz tanszakán végzett szaxofonosként. Szinte minden jelentős magyar jazz-zenésszel dolgozott már, köztük olyan művészekkel, mint Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Ablakos Lakatos Dezső, Vukán György, Fogarasi János, Kőszegi Imre, Jávory Vilmos, Berki Tamás, László Attila vagy Tátrai Tibor. Több külföldi művésznek is partnere volt, elég ha George Jinda, Jasper Vant Hof, Lee Harper, Stanley Clarke, Steve Lukather vagy Tommy Víg nevét említjük. A zeneker tagjai: Makovics Dénes - szaxofon, fuvola; Hofecker Dániel - trombita, Schreck Ferenc - harsona, Nagy János - zongora, Frey György - basszusgitár, Molnár Mátyás - dob. Legutóbb 2019. novemberében lépett fel a Háló Jazz Klubban. Sorozatszerkesztő, művészeti vezető: Deseő Csaba hegedűművész. Zene, beszélgetés és találkozás. Belépő: 2500 Ft, diákoknak 1500 Ft. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kapunyitás: 18:30. Az esemény az NKA Hangfoglaló pályázat támogatásával valósul meg. 

Április 14. péntek 18:00:

Kolta Galéria kiállítás megnyitó - Látogatás a felkelő nap országában - Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos japáni fotográfiái „Japán! ... Van-e ember, akinek szívében ne keltene viszhangot ez a szó? Én legalább nem is tudok olyan művelt európait elképzelni, kinek lelkében ne élne, vagy ne élt volna valamikor a vágy, hogy ezt a meseországot színről-színre láthassa.” A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Kolta Galéria közös kiállítási projektje – dr. Bozóky Dezső (1871–1957) császári és királyi sorhajóorvos, fotográfus életművének feldolgozása – újabb állomásához érkezett. A most nyíló kiállítás a Japánban tett látogatása során felvételezett üvegdiákról készített digitális kópiákat mutatja be. A kiállítás anyagát Katkó Tamás, a tárlat kurátora, a Kolta Galéria vezetője válogatta és készítette elő. Köszöntőt mond: Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja: Kiss Sándor, kereskedelmi diplomata, az Academia Humana Alapítvány elnöke. 2023. május 19-ig látogatható, hétfőtől péntekig, 14:00 és 18:00 óra között valamint az esti programok alatt. Bővebben ITT!

Április 17. hétfő 18:00 - 20:00:

Nagy-Örményország - Gondos Béla vetített képes előadása. Az egykori urartui birodalom hatalmas területe ma jórészt Törökországhoz tartozik és mindössze egytizede tartozik a mai Örményországhoz. Az előadáson bemutatásra kerülnek a Van-tó környéki örmény emlékek és az egykori örmény főváros Ani. A mai örményországi emlékek közül is sokat láthatunk és Hegedűs Anita örmény önkormányzati képviselő is bemutat néhányat. A belépés ingyenes. Adományokat az S4 fenntartására köszönettel elfogadunk.

Április 21. péntek 19:00:

Irodalomkedvelőknek: Rózsa az idő keresztfáján - Erdődi Gábor műfordító William Buttler Yeats-estje - Közreműködik: Závori Andrea színművész, Huzella Péter (megzenésített Yeats versek), Erdődi Gábor műfordító. Vetítés Írországról. Belépő: 2000 Ft.

Április 24. hétfő 17:30 - 20:30:

Népmeseelemzés: Szeibert András: A freskókon megjelenő Szent László legenda.Sorozatszerkesztő: Szeibert András és Varga András. Az érdeklődők ZOOM-on keresztül is csatlakozhatnak. Bővebb információ: +36 20 264 3297, szeibert.andras@halo.hu A belépés ingyenes, adományokat az S4 fenntartására köszönettel elfogadunk.

Április 26. szerda 18:00 - 20:30:

A Budapesti Székely Kör estje. Vendégünk: Váradi Mária erdélyi örmény színművész. Az est háziasszonya Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró. Estünk ingyenes, adományát köszönettel fogadjuk! További információ: frigyesy@gmail.com , +36 20 383 1417. Az est végén szeretetvendégség! Részletek később.

Április 29. szombat 19:00 - 23:00:

Moldvai táncház a Zurgó Együttessel. Második alkalom a tervezett négyből. Éneket tanít: Nádasdy Fanni. Belépő: 1200Ft, diákoknak 800Ft. A program megvalósulását a Csoóri Sándor Alap támogatja. Következő alkalmak: május 13 és június 10. Részletek később!