Ugrás a tartalomra

Háló Közösségi és Kulturális Központ október végi és novemberi programjai

Október 24. kedd 19:00 - 21:30  David Yengibarian Trió a Hálóban  David Yengibarian - harmonika Vajdovich Árpád - bassusgitár Badics Márk - dob. A magyar zenei élet delejes tekintetű virtuóz harmonikművész vajákosa valódi ínyencként keveri boszorkánykonyhájában a zenei fűszereket. Az örmény hagyomány telt és egzotikus ízei magától értetődő harmóniában olvadnak össze a bódító argentin tangót megreformáló Astor Piazzolla dallamaival és a karakteres balkáni ritmusokkal. Egyszerre komplex és szabad ez az ízvilág – akárcsak az európai, amerikai jazz és improvizatív zene, melyet David Yengibarian konyhamérlegének egyik serpenyőjébe helyez a kompozíciói örök esztétikai mércéjeként. Az est folyamán J.S.Bach preludiumok, partitak, Goldberg-variációk is el fognak hangzani, melyeket nem harmonikára írtak. Hatalmas teljesítmény mindezek harmonikán való megidézése, és óriási élmény élőben a Háló klubban való közös meghallgatás. Belépődíj: 3000Ft, nyugdíjas: 2500Ft, diák: 1500Ft. Helyfoglalás érkezési sorrendben. V. kerületi lakosoknak ingyenes! A rendezvény támogatója a Bp. V. ker. Belváros - Lipótváros Önkormányzat. 

Október 25. szerda 19:15 - 22:00 Örökkétig magyar táncház Csiduval - utolsó alkalom. Táncot tanít: Csatai László - Csidu, zenélnek: Olasz György és barátai. (november 8-tól minden szerdán Szépszerével moldvai táncház)

Október 31. kedd 17:00 - 19:00  Lehet-e? Fórum - A magyar kisebbségek helyzete - Vendégeink: Fiala-Butora János, (1979, Aranyosmarót), jogász, a budapesti HUN-REN TK Jogtudományi Intézet, a nemzetközi-, kisebbségi-, nyelvi-, fogyatékos jogok kutatója. Kiss Tamás, (1977, Marosvásárhely), szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, etnopolitikai-, demográfiai-, rétegződési viszonyok és a roma közösségek kutatója. Bárdi Nándor, (1962, Laskod), történész, a budapesti HUN-REN TK Kisebbségkutató Intézet a romániai magyar kisebbség történetének és a budapesti kormányzatok magyarságpolitikájának kutatója. - A határon túli magyarok helyzetének megítélése komplex kérdés, mely több szinten és aspektusban értelmezhető. Egyrészt valóban látható, hogy a magyar kormány aktív diplomáciai és anyagi támogatással igyekszik erősíteni a határon túli magyar közösségek pozícióit. Különösen Szerbiával és Szlovákiával való kapcsolatépítés kerül előtérbe, ami bizonyos mértékben sikeresnek is tekinthető. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos közösségekben a magyarok száma folyamatosan csökken, politikai befolyásuk mérséklődik, és az összkép korántsem egyöntetűen pozitív. Kárpátalján vagy Szerbiában demográfiai folyamatok, munkavállalás, asszimiláció miatt is csökken a magyarok száma. Szlovákiában a magyar érdekvédelem parlamenti képviselete is meggyengült, ami szintén aggodalomra ad okot. Az RMDSZ politikai befolyásának csökkenése pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a határon túli magyarság nem egységes entitás, és nem mindenhol érvényesülnek azonos mértékben az érdekeik. Összességében tehát a kérdés árnyalt: vannak pozitív fejlemények és súlyos problémák egyaránt. Egy ilyen komplex témában a megoldások sem lehetnek egyszerűek. A közszolgálati média és a közvélemény gyakran egysíkú képet fest, ezért fontos, hogy szakértői vélemények is helyet kapjanak a diskurzusban. A három szakember bevonása kiváló kezdeményezés, mely segíthet mélyrehatóan megérteni ezeket a kihívásokat. Szerkesztő: Kőszegi Ábel Szervező: Egyház és Társadalom, az EPMSZ és a MPR közéleti, online folyóirata. A belépés ingyenes. Adományokat az S4 fenntartására köszönettel elfogadunk. Szervező: Egyház és Társadalom folyóirat. 

November 3. péntek 19:00 - 21:30 Roby Lakatos és a "Még Egy Kört!" Gipsy Jazz Band ismét a Hálóban! A zenekar tagjai: Roby Lakatos világhírű virtuóz hegedűművész, Lakatos Myriam - ének, Bóni László - hegedű, Joe Fritz - klarinét, Pintér Tibor - gitár, Kökény László - gitár, Kárpáti Róbert - gitár, zenekarvezető, Flór Noémi - bőgő, ének. Zene, beszélgetés és találkozás. Belépő: 3500 Ft, diákoknak 2500 Ft. Elővétel nincs! Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kapunyitás: 18:30. Az esemény az NKA Hangfoglaló pályázat támogatásával valósul meg. 

November 8. szerda 19:00 - 22:00 (minden szerdán) Szépszerével - moldvai csángó-magyar táncház Alkalmanként széki táncrend. A vendégek, táncosok kedvére zenél: Gyulai Farkas (hegedű, ének), Sámsondi Gergely (koboz) és barátaik. Természetes környezetben, erősítés és fénycső nélkül. Családias hangulat. Táncot tanít: Boros András. 

November 11. szombat 19:00 - 21:00 Különeges jazz és boleró est - zenél: Kovács Anna Mária és Wilfredo Solorzano. Belépő: 2000Ft. Részletek később.

November 12. vasárnap 17:00 - 19:00  SZAKADATLAN - Czető Bernát László vámpír komédiája saját kisregényéből. Szereplők: Végh Judit, Mesterházy Gyula, Rák Kati, Kondákor Zsófi, Nagy Sándor,
Hajnal János, Köleséry Sándor, Demes Réka, Farkas Alpár, F. Nagy Eszter. Zenei szerkesztő: Szeles Imre; Rendezte: Rák Kati. Részletek később.

November 13. hétfő 18:00 Kolta Galéria - Zátonyi Tibor fotóművész kiállításának megnyitója.

November 14. kedd 19:00 Háló Jazz Klub 151.  Sorozatszerkesztő, művészeti vezető: Deseő Csaba hegedűművész. Szervező, házigazda: Schön György. Zene, beszélgetés és találkozás. Jazz klubestek minden hónap második keddjén, immár 15 éve! Az esemény az NKA Hangfoglaló pályázat támogatásával valósul meg. További részletek később.

November 15. szerda 17:30 - 19:00  Gyertyfényes Dúdoló Navratil Andreával  "Több mint tíz éve tartok Dúdoló alkalmakat - az egyik rendszeres helyszín a Háló-S4 - nem tűztem ki nagy, távlati célokat, csak annyit, hogy aki eljön, mint egy fonóban vagy guzsalyasban, ahogy együtt énekelünk, érezze jól magát." - Navratil Andrea, Liszt Ferenc és Fonó-díjas népdalénekes. A belépés ingyenes, önkéntes adományokat köszönettel elfogadunk. Következő alkalom: december 13.

November 15. szerda 19:00 - 22:00 (minden szerdán) Szépszerével - moldvai csángó-magyar táncház  A vendégek, táncosok kedvére zenél: Gyulai Farkas (hegedű, ének), Sámsondi Gergely (koboz) és barátaik. Természetes környezetben, erősítés és fénycső nélkül. Családias hangulat. Táncot tanít: Boros András. 

November 19. vasárnap 9:00 - 17:30  Adventi kézműves vásár - népi iparművészek közreműködésével. További részletek később.

Kolta Galéria: Haris László 1975.VI.5. REMAKE c. kiállítása november 10-ig látogatható napközben 14-18 óra között, valamint az esti programok alatt. "Olykor a lények már ifjan vének, ellene szegülnek az út rendjének, s ha így van: korán sírba térnek. (Lao Ce: Az Út és Erény könyve, ford: Weöres Sándor) Látogatási infó: +36 20 351 5375