Ugrás a tartalomra

Helikon ünnepi lapbemutató

Apostrof / 30 / Helikon 
ünnepi lapbemutató

Idén több erdélyi irodalmi folyóirat ünnepli indulásának 30. évfordulóját. A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet olyan irodalmi rendezvényeket szervez idén, melynek célja a magyar és román nyelvű folyóirat-párok bukaresti bemutatkozása. Az első eseményre március 9-én, hétfőn 19.00 órától kerül sor, mely alkalommal Ion Vartic, az Apostrof folyóirat alapító szerkesztőjével és Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat főszerkesztőjével beszélget Răzvan Voncu, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Román Írószövetség vezetőségi tagja, a România Literară főszerkesztője.

Az Apostrof egy általános művelődési folyóirat, amely verset, prózát, irodalomkritikát, dokumentumokat, esszét, filozófiai és történelmi tanulmányokat, ankétokat, műfordítást közöl. A hangsúly mégis a kritikán van, hiszen a folyóirat egyik célkitűzése hozzájárulni az önálló kritikai öntudat kialakításához. A folyóirat egyik fontos rovata a „Dosarul”, amelyet hosszú időn át Ion Vartic koordinált, és amelyben nagy terjedelmű szövegeket tesznek közzé egy-egy szerzőről vagy egy-egy konkrét témáról. 
A Helikon irodalmi folyóirat többrétű feladatot tűzött ki célul, olyan szellemi teret kíván teremteni, amelyben szerkesztők, szerzők, műfordítók, olvasók egyaránt jól érzik magukat. A havonta két alkalommal megjelenő Helikon 1990-ben jött létre, az Utunk jogutódjaként, a kolozsvári folyóirat-kultúra gazdag hagyományainak folytatójaként. Alapító főszerkesztője Szilágyi István. Önmeghatározása szerint irodalmi folyóirat, de tág teret enged a társművészeteknek – színháznak, filmnek, képzőművészetnek, zenének – és az értekező műfajoknak, a kritikának is. Kezdetektől fogva egyik legfontosabb missziójának tartja a tehetséges fiatal pályakezdők felkarolását.
 

Forrás: Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet