Ugrás a tartalomra

Hónapok óta készülnek a szegedi Pompeji-kiállításra

Január óta zajlik a szegedi Pompeji-kiállítás építése a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban, a tárlatra – a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből – 120 ókori műtárgy, történeti ereklye érkezik – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

    Medgyesi Konstantin közölte, hogy a szakemberek több tonnányi alapanyagot mozgattak meg és építettek be a kiállítótermekbe. Az elmúlt négy hónapban 240 négyzetméternyi gipszkartonfal épült fél kilométer összhosszúságú fémvázzal, és több mint 120 liternyi festéket használtak már fel a múzeum munkatársai különböző színekben.
    A kiállítótermek belső falait már kifestették, április végén pedig megkezdődött a finommunkák előkészítése. A múzeum egyik főrestaurátora, Szabó Tamás egy különleges pompeji Laokoón freskó másolatát vetette falra: az alkotás segíti majd a látogatókat a freskókészítés fázisainak megismerésében. Folyamatosan zajlik a falak díszítése, melyeket kézzel festenek a múzeum restaurátorai.
    A három helyszínes Pompeji-kiállítást június 25-től, a múzeumok éjszakájától láthatja majd a nagyközönség Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával és annak következményeivel, a Fekete házban a gladiátorokkal és az ókori római erotikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a Kass Galériában pompeji és ókori római témájú festményeket, grafikákat mutatnak majd be. (MTI)