Ugrás a tartalomra

HŐSüljön velünk mindenki! – Múzeumok éjszakája a PIMben

Múzeumok éjszakája a PIMben

2016. június 25-én 16 órától hajnali 2-ig
Idén is várunk mindenkit a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalommal, zenével és sok izgalommal megfűszerezett programjára.

Kezdje a Múzeumok Éjszakáját június 25-én a PIM-ben!
Az első 100 karszalagot megvásárló látogatónk PIM-tetkót kap, továbbá mindenki, aki nálunk veszi meg a belépőt egy 500 Ft-os bont kap, amit a PIM Nyári Fesztivál egyik programján tud beváltani.

HŐSüljön velünk mindenki!

16.00 –02.00 Mi nem kukoricázunk! HŐSKÉPZŐ, avagy Hogyan legyünk Szuperjancsik
Izgalmas programok, játékos feladatok sokaságával várjuk azokat, akik nem ijednek meg a kihívásoktól. Sokféle habitusú hős jár közöttünk, úgy készülünk, hogy mindenki megtalálja a maga privát hősiességének útját. Kedvetekre válogathattok a próbák közül. Ha hetet teljesítetek, mi meghatottan hőssé avatunk titeket. Legyetek résen, vegyetek részt a programokon, járjátok be a kiállításokat, az éjszakai Károlyi-kertet, a kertészlakot. Legyetek szemfülesek és furfangosak. Nem lesz nehéz, sem fájdalmas. Kalandra fel!

18.00 – 02.00 -JÁNOSbetűtésztaVITÉZ – közösségi műalkotás
Együtt állítunk felező tizenkettes száraztészta emlékművet Petőfi klasszikusának. Gyertek és tegyetek hozzá egy (pár) sort, egy versszakot vagy akár egy fél fejezetet a gyengék, elnyomottak győzelmét ünneplő elbeszélő tésztakölteményhez.

Újítók/Felfedezők:
Júlia gyűrűje - mobilapplikációs séta (nemcsak) pároknak: mistorygame.com/petofi.

Egy férfi és egy nő. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Vajon ők a korszak szerelmes párja? Júlia múzsa vagy a XIX. század különc női figurája? Petőfi erős férfi vagy Júlia gyönge bábja? Minden kiderül a PIM szupermenő, okostelefonra tölthető új játékában! Kövesd Júlia gyűrűjét, indulj velünk egy izgalmas sétára!
Ezen az éjszakán ingyenesen letölthető a két játékosra tervezett séta. A távot sikeresen teljesítők a múzeumban vehetik át a jutalmukat

Programok:
18.00–20.30: Enni kell – TÁPlálék varieté

főzés és muzsika 100 percben
Evés és irodalom és bográcsban főzés, stand-up és szlem, írók és a TÁP színészei; mindezeket összekeverjük és ízlésesen tálaljuk sok nevetéssel, sörrel, fröccsel, majd amit az írók főztek (nem jelképesen, hanem bográcsban), azt meg is esszük. Az Írói fogások -- terítéken az irodalom című, új kiállításunkat ajánljuk hozzá.
(Kert – Nagyszínpad)

21.00–22.00: Cabaret Medrano koncert
A jellegzetesen budapesti zenekar zenéjében és szövegeiben is ötvözi a város sokszínűségét. Magyar népzene, klezmer és balkáni zene is szerepel étlapjukon. Ülhettek is, de inkább táncoljatok!

Közreműködnek: György Andrea, Horváth Gábor, Kamondy Imre, Kiss András, Nagy Balázs Krisztián, Szert Zsigmond
(Kert – Nagyszínpad)

22.00-02.00 Művészbarátságok tóksó
Ti honnan is ismeritek egymást? Még az oviból/ Házibuliból/ Szemináriumról/ Fotóztam/ Lefestettem/ Én vagyok a szerkesztője… és így tovább. Kedvenc és kedves szerzőitek és barátaik beszélgetnek és sztorizgatnak a PIM könyvtárában.

Fellépők: Háy János / Mucsi Zoltán, Egressy Zoltán /Lázár Zsigmond, DarvasiLászló / Váradi András, Térey János / Papp András, Kiss Tibor Noé /Fekete Ernő,Sirokai Mátyás / Bajtai András

Beszélgetőtársaik: Bödő Anita és Szegő János
Aki még nem látta a könyvtárat, az mindenképpen nézzen be ezen az estén!
(Könyvtár)

22.00–22.30 A sárkány lehelete – Látványos tűzzsonglőr bemutató

22.30–23.00: Irodalmi jóga
Költői ászanák Brávácz Alexandra és Farkas Éva vezetésével

23.00-24.00 Haspók úr ebédel
Irodalmi kabaré az asztal körül, hasunkat fogjuk a nevetéstől

Evés-ivás, lakmározás, turkálás az ételekben, felszolgálás a vendéglátásban, válogatás az étlapról, vagyis étkezés és italozás: örök téma a kabaréban. Eszik és iszik a pesti ember, otthon és a vendéglőben, konyhában, ebédlőben, étteremben, kávéházban, miközben kedvére elégedetlenkedhet. Zsörtölődik is, hiszen jobban esik minden falat, ha viselkedésével asztaltársa vagy a pincér idegeire megy. Haspók úr viselt dolgait a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.
Szereplők: Für Anikó, Csuja Imre és Szilágyi Tibor
Összeállította: Fráter Zoltán
Rendező: Seres Tamás

A terem befogadóképessége korlátozott, kérjük, érkezz időben!
(Díszterem)

01.00–02:00 Záróparti
Karaoké és tánc , azaz mulatsággal zárjuk amolyan PIM módra a 2016-os Múzeumok Éjszakája programját. Találkozhatsz a szervezőkkel, kollégákkal, felkérhetőek csinos önkénteseink is. Táncos cipőt bekészít, hangszálakat melegít és hajrá!
 

Folyamatosan zajló programok:

16.00–20.00 Sárkány-origami – hajtogatás és pop-up kiállítás
A hajtogatás művészetét gyakorolhatjátok és magatok is meg fogtok lepődni, mivé tud válni egy darab papír. Sárkánnyá például!
20.00 – pop-up origami kiállítás – megnyitó
Sárkánytárlat az itt készült művekből. Megnyitjuk, igazi múzeumban, igazi kiállítás, kicsit mindenki megnézheti, aztán haza lehet vinni a műveket, vagy itt is lehet hagyni a Sárkányos kiállításban.

16.00–21.00: Így fesd ki a sárkányodat!

közösségi sárkányfestés és sárkányidézés kicsiknek és nagyoknak

16 órától a PIM udvarán egy sárkánygyíkhoz méltó hosszúságú lepel várja a művészi fantáziával, kreativitással, avagy festő-kedvvel megáldott, érkező látogatóinkat (no meg rengeteg színű textilfesték). Alapkoncepciónk szerint mindenki a saját kezét vagy valamely testrészét festi körbe, amiből önnön bestiáját, sárkányát, képzeletbeli lényét formálja.

21 órakor magunkra öltjük a leplet, így életre keltve egy sokfejű, (reméljük) barátságos lényt, aki egy tiszteletkört is tesz a PIM épülete körül.

16.00–22 A repülő sárkányok rendje
Papírsárkány készítés és reptetés.

17.00–18.00 Kívánságreptetés
Repülő lufisárkányokra bízzuk a kívánságainkat. Pontban 18 órakor látványos reptetéssel indítjuk az éjszakát.

Rendhagyó tárlatvezetések
Sárkányok mindig lesznek
16.00 – A leghíresebb egyfejű - Bodrogi Gyula tárlatvezetése
„Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai
18.00 – A pimasz Petőfi – Horváth Kristóf (SzínészBob) slammer tárlatvezetése
Miért éppen Kleist?
19.00 - Kleist-kattanások – írók, fordítók, színházi rendezők, színészek mondják el
Írói fogások – Terítéken az irodalom
22.00 – Éjszakai nassolás Cserna-Szabó Andrással

Gyertyafényes palotaséta
24.00 – időutazás a múltba, bolyongás a Károlyiak történelmében