Ugrás a tartalomra

„... Hozz rá víg esztendőt..." - Online filmvetítés a magyar kultúra napján

A Himnusz képekben (2014 - 30')
Csatlakozzanak online filmvetítésünkhöz!
A filmet a következő linken nyithatják meg: https://youtu.be/Wu-GgR2_3LA
A film 2021. január 24. 24.00 óráig érhető el a fenti linken!

Forgatókönyvíró: Kántor István
Operatőr: Pongó Béla, Török Mihály
Producer-rendező: Kántor István

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Kántor Istvánnak - volt nagykovácsi lakosnak -, hogy lehetővé tette a film levetítését.

A magyar kultúra napját 1989. óta január 22-én ünnepeljük, emlékezve arra a napra, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát, egy nagyobb kéziratcsomag részeként.

Ezen a napon szerte az országban, a magyar kultúra értéktárát megmutatva, számos ünnepi rendezvényt tartanak.
Nagykovácsi kulturális intézménye, az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár munkatársai is évről évre a magyar kultúra gyöngyszemeivel, különböző műfajok bemutatásával teszik rangossá ezt az eseményt.
Ebben az évben sajnos a szokásos személyes találkozások elmaradnak, de semmiképp sem szeretnénk, ha ez a szép ünnep feledésbe merülne.
Ebből az alkalomból szeretnénk levetíteni a Kölcsey Társaság által 2014-ben készíttetett, „…Hozz rá víg esztendőt…” A Himnusz képekben című filmet, melyet Nagykovácsiban az Öregiskolában 2016. január 22-én már láthatott az érdeklődő közönség.
Az 5 évvel ezelőtti ünnepségen meghívott előadóként prof. dr. JÁNOSI Zoltán elnök a KÖLCSEY TÁRSASÁG küldetéséről, nemzettudatunk erősítéséről, nemzetünk jövőképéről, KÁNTOR István filmrendező a fiatalság megszólításának fontosságáról és arról beszélt, hogyan dolgozza fel a film a Himnusz keletkezésének körülményeit, korrajzot adva az 1800-as évek első évtizedeiről.
A Kölcsey Társaság célja KÖLCSEY Ferenc és művei, különösen a Himnusz kultuszának fenntartása, illetve elmélyítése. Ennek érdekében könyveket ad ki, programokat rendez és emlékhelyeket tart fenn az egész Kárpát-medencében. A társaság kezdeményezésére vált január 22. a Magyar Kultúra Napjává.

Szervező:

Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, Nagykovácsi