Ugrás a tartalomra

Indulnak a marosvásárhelyi Magyar Filmnapok

Játékfilmek, rövidfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek is szerepelnek a pénteken kezdődő marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon, amelyen bemutatják a tavaly forgatott A rózsa csöndje című, teljes egészében erdélyi stábbal készült nagyjátékfilmet is.

    A rendezvénynek a marosvásárhelyi Művész mozi ad otthont. A filmvetítések pénteken este a teljes egészében erdélyi stábbal készült A rózsa csöndje című művészfilmmel kezdődnek, amelyet Örkény István Rózsakiállítás című műve alapján forgatott a huszonkét éves rendező, Erőss László. Az alkotó a filmjéről korábban úgy nyilatkozott, hogy a mozgókép az elmúlást és a köréje szerveződő taburendszert dolgozza fel.
    Az alkotás főbb szerepeiben Bödők Zsigmond és B. Fülöp Erzsébet látható. A filmben mellékszereplőként feltűnik a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc erdélyi költő, valamint a nyolcvankét éves Elekes Emma színésznő is, Kovács András Ferenc édesanyja.
     A filmnapok kínálatában többek között megtekinthetőek a Duna Műhely rövidfilmes produkciói, például Iványi Marcell Szél, Mészáros Péter Eső után, Erdélyi Dániel 411-Z és Kenyeres Bálint A repülés története című filmje.    
    A rendezvény keretében válogatás látható a tavalyi Mediawave legjobb magyar kisjátékfilmjeiből, műsorra tűzik például Derdák Tamás Zoltán Létra: Három pici köménymag, Horváth-Molnár Panna és Zomborácz Virág Dipendenza, Szabó Réka Árnyékfilm, Vácz Péter: Nyuszi és Őz, Csáki László My Name is Boffer Bings vagy például Szabó Szonja Turiszt című alkotását.
     Szombaton este két dokumentumfilm kerül vászonra: Somogyvári Gergely Riksaláz című filmje, valamint Zágoni Bálint alkotása, a Janovics Jenő, a magyar Pathé című mozgógépe. Főműsoridőben a Szajki Péter rendezte, 2012-es Nejem, nőm, csajom című vígjátékot tűzik műsorra.
    Vasárnap délután Jankovics Marcell egészestés filmjét, Az ember tragédiája című animációját, valamint a Bernáth Zsolt rendezte Sherlock Holmes nevében című, 2011-es ifjúsági kalandfilmet vetítik.
    Az alkotások román nyelvű feliratozással láthatók. (MTI)