Ugrás a tartalomra

A jászvásári Romanian Creative Week keretében volt látható az Elektra című előadás

A Jászvásáron megszervezett Romanian Creative Weeken volt látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása Botond Nagy rendezésében. A Szophoklész tragédiája nyomán készült előadás szövegadaptációját Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi.

Az előadás 2024-ben a Román Színházi Szövetség (UNITER) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára is esélyes.

A Romanian Creative Week egy kulturális és kreatívipari esemény, amely az ország szerteágazó művészeti és kreatív tehetségeit kívánja bemutatni. Az esemény célja, hogy előtérbe helyezze Románia kulturális sokszínűségét és innovatív kreatív iparát. A rendezvényen számos művészeti forma képviselteti magát, többek között a vizuális művészetek, a design, a divat, a színházművészet, a zene stb. A rendezvény egyedülálló platformot kínál a művészek, tervezők és kreatív szakemberek számára, hogy kapcsolatokat építsenek, együttműködjenek és új ötleteket váltsanak valóra, miközben a nagyközönség számára bemutatják Románia kreatív energiáját és innovációs lehetőségeit.

„Úgy érzem, ez a Szophoklész-átirat várhatóan még hosszú évekig érezteti majd jelenlétét a színpadon. A Kali Ágnes jegyezte dramaturgia és Botond Nagy rendezése közérthetően kínálja fel Elektra mítoszának újraélesztését, a mítosz-jelenkor tengely mentén megvalósuló kommunikációval. Tudatában vagyok, hogy jelenleg is meg-meggyűlik a bajunk különféle Elektrákkal, Aigiszthoszokkal és Klütaimnésztrákkal..., és ez mindegyik figurát erővel és relevanciával, olykor finom, olykor durva expresszivitással ruházza fel.” – írja az előadásról Demostene Șofron.

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy jegyzi.

Az előadás címszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.

Az Elektra jászvásári szereplésére jegyek vásárolhatók a myticket.ro weboldalon, míg a kolozsvári előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a hunthetaer.biletmaster.ro weboldalon.

Fotók: Biró István