Ugrás a tartalomra

Julius Popp kiállításával kezdődött meg a Dunapest fesztivál

Julius Popp Bit.Fall című időszaki kiállításának megnyitójával kezdődött meg a Dunapest összművészeti fesztivál csütörtökön a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) előtt.

   

Julius Popp német művész Bit.Fall című installációja  a Dunapest összművészeti fesztivál megnyitóján Budapesten a Ludwig Múzeum előtt 2016. június 16-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 Kulcsár Andrea, a Dunapest főszervezője kiemelte: nagy presztízsű kulturális intézmények mellett számos civil szervezet állt az eseménysorozat mellé, amely négy nap alatt tizenegy helyszínen csaknem 70 programon keresztül mutat be fontos kortárs alkotókat, miközben erősíti a Duna és a városlakók kapcsolatát.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy számos infrastrukturális beruházás igyekszik a Dunát jobban bekapcsolni a város életébe.
    "Ezeknek csak akkor van értelme, ha meg tudjuk tölteni alkotó energiával" -  hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt segíti a Dunapest: az első alkalommal megszervezett fővárosi fesztivál zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokkal várja a közönséget.
    Hammerstein Judit, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dunapest nagyszerű lehetőséget teremt a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is.
    Michael Müller Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója kiemelte, Julius Popp helyspecifikus instalációjára nézve a közönség egy vízesést lát, de annál sokkal többet is: digitális és analóg világ találkozását.
    Fabényi Julia, a Lumú igazgatója hozzátette: Julius Popp szabadtéri munkája korábban a londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is látható volt.
    A Bit.Fall egy nyolc méter széles vízfüggöny. A lehulló vízcseppek folyamatosan változó szavakat formálnak, amelyeket egy számítógépes algoritmus választ ki, az installáció mostani változatában magyar híroldalak leggyakrabban előforduló tartalmai alapján. A világhírű lipcsei művész munkája július 31-ig tekinthető meg a múzeum előtti téren.  (MTI)