Ugrás a tartalomra

Jurtaépítés, raktártúra is lesz Somogyban

Jurtaépítést láthatnak, raktártúrán vehetnek részt és a szerelmi bájital készítésének titkait is megismerhetik az érdeklődők szombaton Somogy megyében, a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében.

    A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az intézmény előtt már pénteken délután jurtaépítés kezdődik, a munkálatokat másnap is meg lehet tekinteni.
    Ugyanott szombaton az Egy sváb fonóban című hagyományőrző programra, honfoglalás-kori kézműves játszóházba, állatsimogatóra, városnéző túrára várják a vendégeket.
    A múzeum épületében papírtörténeti kiállítást rendeztek be, és gyermekeknek, majd felnőtteknek szóló ismeretterjesztő előadást tartanak az éjszakai állathangokról Fülelj! címmel.
     Tárlatvezetéssel tekinthető meg az intézmény néprajzi, régészeti, természettudományi kiállítása, valamint a Rippl-Rónai Ödön-gyűjtemény. A hallássérülteknek jelbeszédes tárlatvezetést tartanak.
    A Vigasságok terén képeket lehet festeni a Paintcoctail program szervezőinek irányításával, majd középkori hagyományőrző és fazekas játszóházra kerül sor. Az esti Dudamese a gyermekeknek, a Hát, Te betyár? zenés műsor pedig a felnőtteknek szól, a múzeumi események sorát tűzugrás zárja.
    A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára levéltár-történeti előadásoknak ad otthont, de ezek mellett időszakos kiállításaira és a 18 órától a Rippl-Rónai Múzeum elől induló raktártúrájára is várja a látogatókat. A különleges esemény résztvevői bejárhatják az egész levéltári komplexumot, miközben eddig kevesek által látott dokumentumokba is betekinthetnek.
    A Kaposvártól nyolc kilométerre található Szennai Skanzen vendégei délután a fafaragással, a gyapjúfeldolgozással, a népi játékokkal ismerkedhetnek, valamint óriásbútorokat láthatnak, este pedig a különleges fényfestéssel díszített épületeknél elleshetik a szerelmi bájital és amulett, továbbá a varázserővel bíró gyógynövénykoszorú készítésének titkát.
    A magyar parasztság szerelmi életéről szóló zseblámpás tárlatvezetés, óriásbábos előadás, irodalmi est, világzenei koncert, éjszakai árnyjáték, tűzugrás, s egyebek mellett táncház is várja az érdeklődőket.
    Siófokon 23 óráig látogatható a Kálmán Imre Emlékház és Fekti Vera festőművész időszaki kiállítása. Az intézményben Kálmán Imre-melódiák csendülnek fel, a gyermekeknek különböző játékokat, kézműves foglalkozásokat szerveznek.
    Fonyódon a természetvédelmi és helytörténeti gyűjtemény épületében Lencsés Ida textilművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a vendégeket emellett gyógynövény-bemutatóra, este pedig Szent Iván-éji vigadalomra várják, ahol tűzgyújtással, népdalokkal, néptánccal, népszokások felelevenítésével és tűzugrással fejeződik be a Múzeumok éjszakája. (MTI)