Ugrás a tartalomra

Karácsonyi énekek 80 éves gramofonlemezen hallhatók az Országos Széchényi Könyvtárban

A Magyar karácsony című gramofonlemezt lehet meghallgatni az Országos Széchényi Könyvtárban, a korongon ismert karácsonyi dalok csendülnek fel – közölte a könyvtár az MTI-vel hétfőn.

Az összegzés felidézi, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként minden hónapban egy-egy olyan műtárgyat mutat be, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem láthatott korábban a közönség.
    Az ünnepi időszakra készülve lehet meghallgatni a könyvtár gramofonlemez-gyűjteményének különleges darabját, amely 1940 körül Kelen Péter Pál kiadásában jelent meg, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar meghatározó személyisége volt.
    A lemezt újszerű, a korszakban nem jellemző lemezcímkével látták el. Hangminősége kiváló, köszönhetően annak, hogy a gramofonlemez előállítása a legfinomabb tengerentúli sellak, valamint hazai adalékanyagok felhasználásával történt.
    Mint írják, a felvételen gyermekkar előadásában, zenekari kísérettel, Várhelyi Antal orgonaművész, karnagy összeállításában hallhatók ismert karácsonyi énekek, többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj vagy a Mennyből az angyal.
    A közlemény felidézi, hogy az ezredfordulón még alig voltak lemezek az Országos Széchényi Könyvtárban, két évtizedes gyűjtőmunka eredményeként jött létre az ország legnagyobb gramofonlemez-összeállítása ar közgyűjteményben.
(MTI)

Mennyből az angyal. Magyar karácsony, Patria Ultravox K.P.P., 1940 körül. Karnagy: Várhelyi Antal (1907–1987). Gyermekkar, zenekari kísérettel
(Forrás: nemzetikonyvtar.blog.hu)