Ugrás a tartalomra

Kecskeméten megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále

Megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále Kecskeméten. Az ünnepségen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: bárhová is megyünk a világban, a keresztény kultúra, annak gyökerei mindenhol ott vannak.

    Az Isten, hazánkért térdelünk elődbe. Magyar és magyarországi szentek című kiállítás megnyitóján az államtitkár hozzátette: a magyar származású szentek, boldogok óriási kincsei a nemzetnek és példaként szolgálnak, segítséget nyújthatnak a fájdalomban, de az öröm megélésében is. 
    Soltész Miklós a Kecskeméti Katona József Múzeum által, a 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezett esemény megnyitóján emlékeztetett: a kormány idén 50 millió forinttal támogatja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyházi épített örökségének megújítását. Példaként említette, hogy a tataházai Szent Márton templom felújításához 10 millió forinttal járult hozzá a kormány. Az eddigi nyolc biennálén 980 alkotást mutattak be a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról – mondta el a zsűri elnöke, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője. Kiemelte: a 2016-os biennále aktuális felhívására 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri feburár 16-án 122 alkotó 122 művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Kustár Gábor debreceni szobrászművész vette át Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésztől, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnökétől. Kecskemét város díját Zelenák Katalin Budapesten élő kárpitművésznek Szemereyné Pataki Klaudia polgármester (Fidesz-KDNP) adta át. A zsűri erkölcsi díjait Széles Judit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Olescher Tamás festőművész, Tápai Nóra textilművész és Varga József Zsolt festőművész vehette át. 

    A zsűri elnöke bejelentette: a 2018-as IX. biennáléra Bosch nyomában címmel várják majd az alkotásokat. A kiállítás katalógusa szerint a biennálékra támaszkodva – elsősorban felajánlások útján – sikerült egy folyamatosan növekvő, jelenleg 355 tételnyi kollekcióból álló, speciális gyűjteményi egységet létrehozni. A gyűjtemény tovább nő, a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni. A biennále fő támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, Kecskemét és a Nemzeti Kulturális Alap. A tárlat május 29-ig látogatható.  (MTI)