Ugrás a tartalomra

Képújság a kirakatban / Teletexhibition A Szabad Európa TV kiállítása

Józsefváros utcáin most minden eddiginél több járókelő válik TV-nézővé! A TV FREE EUROPE, amely egy on-line is nézhető TV-csatorna, továbbá nemzetközi hálózat 6 „körzeti stúdióval”, illetve kollaboratív művészeti kutatás és oktatási projekt. Ezúttal a kiállításhoz tartozó tárlatvezetést rendeznek: a látogatók négy helyszínen nyerhetnek betekintést a 1989 harmincadik évfordulója alkalmából, a három éve indult színházi TV-kísérlet szerteágazó kozmoszába.

Várnak mindenkit holnap este 19 órakor a Karácsony Sándor utca 19/C szám alatt, az első kirakatnál. 19.15-kor pedig tárlatséta indul az összes józsefvárosi kirakat megtekintésével a Karácsony Sándor utca-Népszínház utca-József körút-Német utca-Karácsony Sándor útvonalon.

József körúti helyszínükön a TVFE szabadság nyomában járó, tragikomikus riporter-duója, Mari és Marie (https://marimarie.show/) jelenik meg, többek között legemlékezetesebb, közéleti eseményeket bemutató riportjaik láthatók a kirakatba helyezett TV-n.

Népszínház utcában a Szabad Európa TV budapesti stúdiójának tagjai emeltek emlék-installációkat a számukra fontos, a rendszerváltás óta talán elfelejtett Szabad Művészeknek. Gabriele Stötzer, Kristály Gyula, Spéter Erzsébet és Madonna került közös platformra az egykori internet kávézó ablakaiban.

Budapest Stúdió Karácsony Sándor utcai irodája a projekt szerkezetét és témáit bemutató mind map-nek ad otthont, a TV-ben pedig a stúdiók intrói és a Budapest Stúdió saját gyártású showműsora kap helyet.

A TVFE olyan 1989 körüli, alulról jövő kezdeményezéseket idéz fel, amelyek mást akartak, mint ami felé a társadalom többsége haladt és a rendszerváltás alternatíváit keresték. A budapesti Anarchista Decentrumnak állít emléket a Német utcai kirakat, ahol a ‘90-es évekből származó zinek részletei láthatók.

A TVFE színházi TV performanszában Gorenje hűtőn keresztül lehetséges az időutazás, a kiállításban pedig a kirakatba helyezett TV lesz az időkapu amin keresztül 1989-be utazunk. Mit tanulhatunk mi, a SZABAD JÖVŐ NÉPE, ebből a korszakból, amikor még menő médiumnak számított a TV, és amikor a képernyőkön dőltek meg rendszerek?

A kiállítás honlapján további szöveges anyagok és alternatív audio-guide-ok találhatók:

https://tv-free-europe.eu/category/programmes/teletexhibition/

 TVFE kiállítás helyszínek:

József körút 43. és Népszínház utca 26. – július 1-ig

Karácsony Sándor utca 19/C és Német utca 23. – július 30-ig

 Koncepció: A Szabad Európa TV stábja

Kurátor: Poór Dorottya

Közreműködők: Berecz Zsuzsa, Békefi Róbert, Dani Boglárka, Sarah Günther, Hódi Csilla, Lutz Boglárka, Magyari Lilla, Márton Péter, Piróth Tímea, Simon Zsuzsi, Szabados Luca, Tóth Lili

Facebook eseményhttps://www.facebook.com/events/1432137913811677

 TÁMOGATÓK

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programja keretében valósul meg, további támogatói az Allianz Kulturstiftung, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége, a Nemzeti Kulturális Alap és a Széchenyi 2020 Európai Szociális Alap (ESZA).

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Weboldal: https://tv-free-europe.eu/?lang=hu

Emailinfo@pneumaszov.org