Ugrás a tartalomra

Képzőművészeti kiállítás a Budapesti Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében

2018. január 18-án, csütörtökön, 18:00 órakor nyílik meg a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek kiállítása. A kiállítás kurátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt.

 

Holler Laszló Jr., Fekete-Körös völgye/Valea Crişului Negru, tempera

A TEMESVÁR 7.X.4.címet viselő kiállításon (a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok, üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegénekszintéziséről van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok az igazi és lényeges jegyek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát.

Aurel Chiriac a Körösvidéki Múzeum igazgatója, tudományos kutató, a Nagyváradi Egyetem egyetemi tanára. Számos kötet és művészettörténeti tanulmányszerzője, melyek az Északnyugat Románia kultikus festészetéről (XIV-XIX. sz.), kultikus tárgyakról, a bihari paraszti kézművesekről, a XII-XIX. század közötti északnyugat romániai építészetről, valamint a kortárs képzőművészetekről szólnak.

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében a kiállítás 2018. január 18 és március 16 között látogatható.