Ugrás a tartalomra

Két könyvvel emlékeznek meg a hét éve elhunyt Prágai Tamásról

Prágai Tamás József Attila-díjas szerző, szerkesztő, irodalomtörténész 2015. augusztus 7-én halt meg súlyos és rövid betegségben. 14 kötetben olvashatók novellái, regényei, irodalomkritikái. Irodalmi munkássága mellett gazdálkodott, és letette egy kézműves borászat alapjait.

Azt tartotta, hogy a költészet „pazarló gazdálkodás”, a vers játék, tehát szabályrendszere van, melyhez az olvasás is hozzá tartozik. A vers kötöttségek rendszere, az olvasás szabadságok rendszere. A költészet örömét a nyelv gazdagítása, a világ gazdagítása adja, hiszen csak azt tudjuk elgondolni, amit a nyelv kifejezni képes.

Regényeiben a magyar vidék jellegzetes figuráit ragadta meg, és az olvasó feltöltődött a finom humornak köszönhetően, mellyel Arnold Sobriewitz csetlő-botló figuráját bemutatta regényeiben. A tervezett tetralógia harmadik kötetét a kórházban fejezte be, és innen küldte el kiadójának.

Foglalkozásszerűen e-learning fejlesztőként dolgozott, emellett szabadidejében is rendkívül aktív volt. Kertészkedett, szőlészkedett, kitanulta a borászatot, és egy kézműves borászat alapjait tette le az Etyek-Budai Borvidéken.  Több kis parcellában telepített szőlőt a pázmándi szőlőhegyen, elkezdett felújítani egy présházat, és a pincéjéből kikerülő borokat olyan cimkével palackozta, melyekre verseit nyomtatta. A környéken azóta több gazda is hasonló módon építi borászatát – apró parcellákról szüretelnek, és egyedi, kézműves arculatot alakítanak ki.

Már kapható Zsávolya Zoltán esztéta könyve, Mérték és mulatság. Közelítések Prágai Tamás műveihez címmel (naputonline.hu). Zsávolya a szakmai körökben kultikusan népszerű alkotó életművét beilleszti az irodalomtörténet folyamába, munkája irodalmi szakmunka.

Az Orpheusz Kiadó (orpheusz.hu) gondozásában jelenik meg 2022-ben Szilágyi-Nagy Ildikó memoárja, mely egyben Prágai Tamás kórházi jegyzteinek dokumentumfeltárását is elvégzi.