Ugrás a tartalomra

Kiállítás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan

EUCHARISTIA

A Magyar Művészeti Akadémia kerítéskiállítása az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020 című eseményhez kapcsolódóan

Sajtóközlemény

Budapest 1938-ban adott otthont a 34., 2021-ben pedig az egy évvel elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A Magyar Művészeti Akadémia ehhez a világeseményhez saját küldetését teljesítve csatlakozik.

A Kongresszus tiszteletére az MMA iparművész és képzőművész tagjainak alkotásaiból májusban nyílt tárlat a Római Magyar Akadémián „Ne féljetek” címmel; a Képzőművészeti Tagozat kültéri kiállítását korábban Székesfehérváron, jelenleg Esztergomban láthatja a közönség. Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban ugyancsak a Eucharisztia tiszteletére láthatóak és hallhatóak hasonló tematikájú programok, kiállítások szinte folyamatos jelleggel  szeptember huszadikáig. Szeptember 1-jén „Találkozás” címmel nyílik meg az MMA kortárs művészeti kiállítása a Vigadó Galériában. Ebbe a sorba illeszkedik az Eucharistia című kerítéskiállítás is.

Az MMA irodaházának Andrássy úti oldalán látható 11 tabló a magyar történelem évszázadait megidézve mutat be fotón egy-egy műtárgyat, művészi alkotást. Minden tabló egy-egy betűt is rejt, melyeket összeolvasva az EUCHARISTIA latin felirat rajzolódik ki.

Az emberi kultúra mindennapos használati tárgyai a szertartások évezredes fejlődése során egyre bővebb szimbolikus értelmezést nyertek, s kegyszerré válva meghaladták régi funkciójukat. A jelentés fokozatos bővülése magával hozta a művészi megfogalmazás igényét. Krisztus örök jelenvalósága a világban az Eucharisztia, a Megváltó teste, amit az utolsó vacsorán tanítványainak adott, amit keresztre feszítettek, s ami feltámadt. A Katolikus Egyház 1881 óta Eucharisztikus Világkongresszusokkal törekszik az Oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítésére.

A történelmi kontextusba helyezett tablókiállításon az alkotások 700 évet ölelnek fel, soruk időrendben az Esztergomi Keresztény Múzeumban őrzött XIII. századi, Limoges-ban készült vörösréz ostyatartó pyxistől Hager Ritta Remény (2000) című gobelinjéig terjed, de találkozhatunk Molnár C. Pál, Olasz Ferenc, Schrammel Imre egy-egy alkotásával, valamint jelentős egyházi gyűjteményeink több száz éves, értékes kincseivel, ötvös- és textilművészeti darabokkal, festményekkel. A kísérő szövegek röviden összegzik az alkotások születésének történelmi korszakát, azon belül kiemelve a kultúra, illetve az egyházi vonatkozásokat.

A Magyar Művészeti Akadémia e kiállítással is tisztelegni kíván egyszersmind azoknak a művészeknek nagysága előtt is, akik Isten dicsőségének hirdetését, hazájuk megbecsülését és kortársaik örömét szolgálták tehetségükkel egy életen keresztül.

Kiállításunk a magyar intézetek kulturális diplomatáinak felkérésére, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a budapesti helyszínnel párhuzamosan jelenik meg – javarészt – a sok látogatót vonzó kültéri helyszíneken, városközpontokban, így Rómában, Stuttgartban, valamint Erdélyben: Torockón, Déván, Kolozsváron, továbbá Lengyelországban: Częstochowában, Stary Sączban és Varsóban.

A kiállítás 2021. augusztus 26-tól közel egy hónapig látható az MMA Titkárságának is helyet adó irodatömb Andrássy úti oldalán (Budapest, Andrássy út 101.).

Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia

További információhttps://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/eucharistia