Ugrás a tartalomra

Kiállítás nyílik a Szöllősi-Nagy-Nemes-gyűjteményből a Bibliamúzeumban Budapesten

A Párizsban élt magyar házaspár, Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith műgyűjteményének kiemelkedő festményeiből, grafikáiból és szobraiból Paris - Párizs! címmel nyílik kiállítás szerdán Budapesten, a Bibliamúzeumban. 

    A Szöllősi-Nagy-Nemes-műgyűjtemény festményeiből, grafikáiból és szobraiból összeállított tárlaton többek között Barta Lajos, Czóbel Béla, Mark Anna, Martyn Ferenc, Rozsda Endre vagy Tihanyi Lajos munkáit láthatja a közönség szeptember 22-ig. A tárlat alkotói közül többen hosszabb-rövidebb ideig Párizsban éltek és dolgoztak - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    A kiállítással egy időben jelenik meg a Szöllősi-Nagy-Nemes-gyűjteményt bemutató sorozat következő kötete, Ébli Gábor szerkesztésében. 
    Szöllősi-Nagy András hidrológus és Nemes Judith képzőművész nagy gonddal és hozzáértéssel válogatott gyűjteményének fő tengelyét az absztrakt, ezen belül az absztrakt geometrikus, konstruktivista irányzatai képezik.
    A gyűjtemény eleinte Franciaországban élő magyar művészek munkáit ölelte fel, és a geometrikus absztrakt, részben minimalista darabokra szakosodott, de ezen a téren jelentős a nemzetközi anyaga is. Több kalligrafikus alkotás is fellelhető a kollekcióban. A gyűjtemény gazdagításának új iránya a fotók gyűjtése lett. 
    A több mint ezer műtárgyból 2002 tavaszán Angers városa mutatott be válogatást, 2003 őszén a párizsi Magyar Intézet állította ki a kollekció egy részét, 2004 őszén a szentendrei Művészet Malomban és a Magyar Villamos Művek budapesti galériájában a gyűjtemény több mint száz művészének kétszáz alkotása volt látható Magyarországon - írták a tájékoztatóban. (MTI)