Ugrás a tartalomra

Kínai komponista darabja a Weiner Verseny Gálaestjén

Egy földrengés által ihletett kínai mű, Gao Ping komponista darabja is elhangzik a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny díjazottjainak hangversenyén március 7-én a BMC Koncerttermében.

A Weiner Versenyt tavaly áprilisban rendezték a Régi Zeneakadémia Kamaratermében - abban az épületben, ahol egykor Liszt Ferenc és Weiner Leó is tanított. A díjazottak ösztöndíjat és jelentős koncertlehetőségeket kaptak itthon és külföldön, a mostani gálaesten ismét élőben hallhatók a fiatal tehetségek - közölte a BMC az MTI-vel.
A verseny zsűrijében Vásáry Tamás, Frankl Péter, Pauk György és Kovács Béla vett részt, valamennyien a legendás zeneszerző és pedagógus tanítványai voltak. A repertoáron Weiner művei mellett Mozart és Beethoven olyan kamaradarabjai szerepeltek, amelyeket a mester különösen szeretett tanítani.
A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke által háromévente meghirdetett megmérettetésen hegedű-zongora duók, vonósnégyesek és vonóstriók indulhatnak.
A koncerten először hallhatja a hazai közönség Gao Ping Questioning the Mountains című művét, amely 2008 júniusában íródott, közvetlenül azután, hogy a kínai Szecsuán tartományt pusztító földrengés rázta meg. A darab a tragikus esemény feletti meditáció, egy nosztalgikus felajánlás a zeneszerző szülőföldjének.
Az esten Sebastian Wyss (hegedű), Tony Chen Lin (zongora), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Tóth Kristóf (hegedű), Osztrosits Éva (brácsa) és Devich Gergely (cselló) fogják előadni Mozart, Brahms, Bartók, Puccini és Geo Ping műveit.