Ugrás a tartalomra

Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboza

 
Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz
Bemutató a Magvető Caféban
 
Kiss Noémi szenvedélyes utazó, azok a vidékek érdeklik, ahová csak kevesen jutnak el. Nem a látványosságokat keresi, nem a turisták által látogatott helyekre megy, megismerni és megérezni szeretné Kelet-Európa, Bukovina, Galícia, a Kárpátok és a Kaukázus tájait.
 
A Rongyos ékszerdoboz riportjai olyan helyszínekről tudósítanak, amelyek valaha kulturális központok voltak, mára azonban háttérbe szorultak. Megjelent Kiss Noémi útirajzainak átdolgozott, bővített kiadása.
 
A szerzővel Szegő János beszélget a könyvről.
 
A Rongyos ékszerdoboz riportjai olyan helyszínekről tudósítanak, amelyek valaha kulturális központok voltak, mára azonban háttérbe szorultak. Megjelent Kiss Noémi útirajzainak átdolgozott, bővített kiadása.
 
Kiss Noémi szenvedélyes utazó, azok a vidékek érdeklik, ahová csak kevesen jutnak el. Nem a látványosságokat keresi, nem a turisták által látogatott helyekre megy. A bukovinai utazásra magával viszi az Illustrierte Führer durch die Bukowina című, 1901-ben kiadott könyvet, amelyet egy svájci kisváros antikváriusától kapott, Albániába pedig Edith Durham High Albania című, 1909-ben megjelent, és azóta számtalan kiadást megért útikönyvével indul. Máskor Paul Celan versei, Bruno Schulz elbeszélései vagy Andrzej Stasiuk könyvei segítik a tájékozódásban. Kiss Noémi megismerni és megérezni szeretné Kelet-Európa, Bukovina, Galícia, a Kárpátok és a Kaukázus tájait. A micsen és a ciorbă de burtăn keresztül kóstol bele a bukovinai életbe, beszédbe elegyedik az ott élőkkel, az albániai hegytetőn figyeli a család életét, akik a kőház melletti trafikot üzemeltetik, Tbilisziben elfogadja egy orvosnő meghívását egy kávéra és egy masszírozásra, fogast ebédel a palicsi Vigadóban, és találkozik a világ legcsúnyább nőjével az ungvári Dominó kocsmában.
 
Kiss Noémi könyvének Kelet-Európája érzékeny, sokhangú, ellentmondásosságában izgalmas és maradandó terület; egyszerre múlt és jelen. Írás és felejtés. Nyomok és gyomok. A figyelem hozza elő a kopottas díszletekből a történelmi csillogást, és teremt távlatokat a jelenkori szűkösségben. Nyitottsága teszi hitelessé, csakis ennek köszönhetően hisszük el neki, hogy nemcsak a világ legszebb és legrondább nője, de a közepe is Ukrajnában van.
A Rongyos ékszerdoboz első kiadása a Darmstadti Irodalmi Akadémián 2015 júniusában a hónap könyve volt.
 
helyszín és időpont:
Magvető Café
2018. május 31. (csütörtök) 18:00