Ugrás a tartalomra

A Kossuth Kiadói Csoport könyvajánlója

Nádasdy Ádám
100 év – 100 kép – 100 gondolat
1890–1989

A kötet 1890 és 1989 között minden évből egy-egy, a Fortepan archívumból válogatott fényképet közöl, amelyekhez kapcsolódóan Nádasdy Ádám sokszor személyes, néha lírai, legtöbbször azonban elgondolkodtató eszmefuttatásait olvashatjuk.

Kossuth Kiadó, 5990 Ft

*

Caroline Bernard
Frida Kahlo és az élet színei

Mexikó, 1925.
A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.

Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

Kossuth Kiadó, 3990 Ft

*

Ransom Riggs
A madarak tanácskozása
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Amerika utolsó előtti üresvadásza a halála előtt Jacobot bízza meg azzal, hogy az újonnan felfedezett különlegest, Noor Pradesht vigye el V.-hez, az utolsó, életben maradt üresvadászhoz. A fényt összegyűjteni és szabadon engedni képes lányt sokan üldözik, mert egy ősi jóslat szerint a fenyegető apokalipszis idején főszerepet fog játszani. Biztosnak látszik, hogy aki megmenti Noort, megmenti egyúttal a különlegesek világát is.
Jacob nem sok támpontot talál a titokzatos és rejtőzködő V. utáni kutatásához. Segítségére vannak ugyan a különleges barátai és Vándorsólyom kisasszony, de közös múltjukból olyan szörnyetegek lesnek rájuk, akik nem csak a küldetésük teljesítésében hátráltatják őket, hanem a józan eszüket és az életüket is fenyegetik.
Jacob Portman története folytatódik!
A madarak tanácskozása a híres Vándorsólyom kisasszony-sorozat legújabb folytatása.

Kossuth Kiadó, 4500 Ft

*

J. R. dos Santos
A kormányzó szeretője

José Rodrigues dos Santos új regényében a távol-keleti portugál gyarmati terület, Makaó második világháborús időszakát idézi fel. Szereplőit részben már A lótusz virágaival kezdődő történelmi trilógiából (A lila pavilon, A középső birodalom) megismerhette az olvasó. A Pearl-Harbor elleni japán támadás és a Hirosimára ledobott atombomba közötti időszakban éli feszült mindennapjait a Távol-Keleten zajló háború viharában a Sanghajból Makaóba áttelepült Nagyezsda, Szawa ezredes, az önkényeskedő japán tiszt és szeretője, a kék szemű kínai lány, Lian-hua, továbbá a gyarmat kormányzásával megbízott Teixeira ezredes, valamint a japán diplomata, Szatake. A megözvegyült Teixeira ezredesnek nemcsak a Makaót körbezáró japán hadsereggel és a várost fenyegető éhínséggel kell megküzdenie, hanem új szerelméért, Lian-huáért is harcba kell szállnia Szawával, a lányt rabszolgasorban tartó, japán ezredessel. A Makaó függetlenségéért vívott erőfeszítések, a sok szenvedés és a szerelmi intrikák hátterében pedig folyik a gyilkos háború, amelynek hangulatát a portugál író most is mesterien idézi fel valóságos eseményeken alapuló és valós személyeket felvonultató regényében, amely izgalmas, történelmi dokumentumot kínál olvasóinak, és amelyben jelentős szerepet játszik a szerelem is.

Kossuth Kiadó, 4500 Ft

*

Pritz Pál
100 év
A trianoni Magyarország képes története

Várható megjelenés: május vége

A kötet modern szemléletű politikatörténeti munka. Vagyis a szerző figyelme minden olyasmire kiterjedt, amely a politikumot befolyásolja. Így például az 1918-as polgári demokratikus forradalom elbeszélésénél szó van benne a spanyolnáthának nevezett pusztító influenzáról. Mivel 1918/1919 forradalmait jelentős mértékben az a szellemi erjedés alapozta meg, amelyet a Nyolcak festőcsoportjának munkássága, annak Ady Endre költészetével, Bartók Béla zenéjével, a Társadalomtudományi Társaság és a Huszadik Század című folyóirat munkásságával való összefonódása okozott, ezért néhány fényképpel és tömör mondatokkal itt is szolgál. A történet vége felé tekintve pedig ugyanúgy szól az Ikarus autóbuszok sikertörténetéről, mint Hofi Gézáról, akinek tűpontosan előadott paródiái úgy szórakoztattak hatalmas tömegeket (sőt ma is szórakoztatnak), hogy közben magát a roskadozó rendszert stabilizálták.
A történész a lezárt korszakok bemutatásának a mestere. A honi históriában jelenleg a Kádár-korszak vége e határ. Az utána következő évtizedekről is minden bizonnyal ő képes – ha a rokonszakmák eredményeit jól összegzi – a leghitelesebben írni, ám produktuma bizonyosan elmarad a lezárt korszakok ábrázolásának mélységéhez képest. Ezért az elmúlt évtizedekről itt az elbeszélés különösen szűkszavú.

Kossuth Kiadó, 7800 Ft

*

Mario Escobar
A sárga csillag gyermekei

Várható megjelenés: május közepe

 Mario Escobar nagy sikerű könyve az Auschwitzi bölcsődal, amely a Kossuth Kiadónál jelent meg, a 2019-es év bestsellere lett, májusban pedig érkezik az író új könyve, melyben hasonlóan izgalmas történet része lesz az olvasónak.
1942 augusztusa. Jacob és Moses Párizs német megszállása idején éppen a városban tartózkodik nagynénjüknél. Szüleik – neves német zsidó drámaírók – nála helyezték biztonságba fiaikat, amíg sikerül oltalmat találni az egész családnak. De mielőtt a Stein család újraegyesülhetne, Párizsban megkezdődik a zsidók tömeges összegyűjtése. A nácik felügyelete alatt a francia csendőrök elfogják a fiúkat is, és a Téli velodromba viszik őket, abba a hatalmas, komor épületbe, ahol sok ezer francia zsidót gyűjtöttek össze, hogy aztán koncentrációs táborokba hurcolják őket.
Jacob és Moses tudja, hogy menekülniük kell, ha életben akarnak maradni. Nincs azonban más a kezükben, mint néhány Dél-Franciaországból érkezett levél, amelyek a szüleikhez vezethetik őket. Minden sarkon veszély leselkedik rájuk, és a fiúk egymáson kívül senki másra nem számíthatnak. A megszállt országon át gyalog kelnek át. Elképesztő útjuk során sok idegennel találkoznak, bátor lelkekkel, akik saját biztonságukat kockáztatva segítik a gyerekeket, némelyikük pedig a legmagasabb árat is megfizeti amiatt, hogy segítette a két kis háborús menekültet.
Ez az inspiráló regény a család erejét és az emberi szellem kitartását mutatja fel a történelem legsötétebb pillanataiban.

Kossuth Kiadó, 3800 Ft

*

Laila Shukri
Perzsa gyűlölet

 
Várható megjelenés: május közepe

A Perzsa szerelem főhőse, Lidka drámai körülmények között menekült el Kuvaitból, de ma már kiegyensúlyozott életet él Lengyelországban. Mallorcára megy nyaralni a gyerekeivel, ahol két férfi is keresi a kegyeit. Vajon újra hihet a szerelemben?
Barátnője kérésének eleget téve Lidka néhány napra Kuvaitba utazik, és élete régi helyszínén feldúlják a családi békét a múlt démonai…
Az aljas gyűlölködés vajon lerombol mindent, amit évekig épített? Mennyi erőt rejt a magány? És mi mindent áldozzon fel a családért?
Kossuth Kiadó, 3990 Ft

*

Erin Carlson
Meryl Streep, Hollywood királynője

Várható megjelenés: június

A Meryl Streep, Hollywood királynője magával ragadó, inspiráló portré az élő legendáról és színészi játékáról. Bemutatja a félelmet nem ismerő színésznő elsöprő sikert arató, ikonikus filmszerepeit, feminista elhivatottságát és azt a tagadhatatlan hatást, amit a popkultúrára gyakorolt.
Meryl Streep korunk legünnepeltebb színésznője. Valóságos kaméleonként olvad bele minden egyes szerepébe. Soha nem játszik kétszer ugyanúgy. Kifinomult eszköztárát latba vetve egy sor dinamikus, bonyolult női karaktert jelenít meg, legyen az fiktív vagy valóságos személy: Joanna Kramer, Sophie Zawistowska, Karen Silkwood, Julia Child, Margaret Thatcher vagy Florence Foster Jenkins. Nem alkuszik meg, nem bújik olyan mellékszereplők bőrébe, amelyekkel más színésznőknek be kell érniük: a támogató feleség, a támogató anya vagy a támogató, ám egyetlen mozdulattal lecserélhető szerető karakterébe. Streep ilyesmit nem hajlandó eljátszani.
Az egykori különc, göndörhajú külvárosi tinédzser a Vassar és a Yale Egyetem dráma tagozatának színpadán nőtte ki magát feltörekvő naivává. A 60-as és 70-es évek nőmozgalmának virágkorában vált felnőtté, és akkor is nyíltan vállalta feminista elkötelezettségét, amikor ez még nem volt divat. A korai sikereket követően, negyvenéves korára – amikor sok főszerepet játszó színésznő ragyogása elhalványul – Streep még inkább előretört, egyre érettebb és jobb lett. Olyan szerepeket vállalt, amelyek valóban érdekelték, miközben számtalan rangos díjat és elismerést zsebelt be.

Kossuth Kiadó, 4500 Ft

*

László Ágnes
BEER MIKLÓS
Egy hiteles ember

Várható megjelenés: június

Beer Miklós nyugalmazott váci püspök attól a pillanattól kezdve, hogy megkezdte papi hivatását 1967-ben Kőbányán káplánként, nyitottságával, kedvességével és közvetlenségével  nagyon népszerű lett a hívek és elsősorban a fiatalok körében. Gondolkodásmódjával, tetteivel, lényegében minden megmozdulásával, megszólalásával később igencsak kilógott a magyar püspöki karból. Ferenc pápa „magyar hangja”-ként is emlegették. Máshonnan indult, mint püspöktársai. De talán pont ezért vált olyanná, hogy bárhol – Szobon, Márianosztrán, Pilismaróton, Dömösön, Esztergomban vagy Vácott – teljesített szolgálatot, mindig, mindhol egybe tudta szeretni a híveket és párbeszédre, egymás megértésére tudta ösztönözni a nem hívőket is. Mélységes humanizmusa, derűje, életszeretete, szociális érzékenysége, igazságszeretete – bevallása szerint – az Evangélium szellemiségéből táplálkozik. Nem véletlenül választotta jelmondatának: Permanentes in fide, azaz Rendületlenül a hitben. Nyitottsága a világra, érzékenysége az emberi gonoszságra, közömbösségre, nem egyszer állította nehéz helyzet elé. Szóvá tegye-e, harcoljon-e ellene vállalva azt, hogy egyháza megbélyegzi vagy bizonyítsa be: az egyházi szolgálat egyik fő küldetése, hogy az embereket a szeretet, a megbékélés és egymás tisztelete és megsegítése felé terelje. Ez utóbbit választotta. Szót emelt az elesettekért, a cigányokért, a menekültekért, a kiszolgáltatottakért és ebben is az Evangélium tanításait követte. Amióta nyugdíjba vonult, egyetlen perc szabadideje sincs. Hívők és nem hívők vágynak arra, hogy hallhassák és kérdezhessék. Az úton, amelyet végigjárt, s amelyet ebből a könyvből megismerhetnek, Őt hallgatva, az volt az érzésem, hogy semmi sem történt vele véletlenül. Mert volt valaki, aki tudta, hogy mi a szándéka vele. Beer Miklós, a kiválasztottak egyike.
Kossuth Kiadó, 3400 Ft

*

Kuncze Gábor
Várjuk ki a végét...
Beszélgetés Mihancsik Zsófiával

Várható megjelenés: június 

Kuncze közismert humorával elevenít fel számos történetet az elmúlt harminc évből, miközben kitér a jelen visszásságaira is, elemzi-értékeli pártja tevékenységét, sorsát, azoknak a miniszterelnököknek a munkáját és személyiségét, akikkel együtt dolgozott, illetve a rendszerváltás nagy- és kisszerűségét.

Kossuth Kiadó, 3490 Ft

 

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport