Ugrás a tartalomra

Kundera 90 – Milan Kundera cseh és francia szemmel

Milan Kundera április 1-jén ünnepli 90. születésnapját. Ennek kapcsán Egy író, két fogadtatástörténet címmel tart rendezvényt az Országos Idegennyelvű Könyvtár április 3-án. A rendezvény támogatói a KÖNYV (tár) TÁMASZ Egyesület, HINNLI Alapítvány.

Az est során Kundera és a francia irodalom kapcsolatáról Karafiáth Judit irodalomtörténész,  ny. habil. egyetemi docens beszél. Szó lesz többek között a francia íróvá válás útjáról: Mitterrand elnöktől 1981-ben Kundera megkapja a francia állampolgárságot, átdolgozza csehül írt könyveinek francia fordításait (1985-1987), napvilágot lát első franciául írt regénye, a Lassúság (1995), művei még életében bekerülnek a nagy presztízsű Pléiade sorozatba (2011 és 2017), s a kanonizáció visszahangja. A francia Kundera és a csehek, avagy ismét cseh állampolgár lesz Kundera?

Az est másik meghívott előadója Vörös István József Attila-díjas költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, bohemista Kundera és a cseh irodalom témában olyan kérdéseket jár körül, mint Mért volt népszerű az 50-es évek költője? Milyen hatása volt a Tréfának? Milyen a Prágai Tavasz Kunderája? Ki Kundera, az ablakmosó? Mi a véleményük a cseheknek a francia Kunderáról?

A rendezvényen közreműködik Bezerédi Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

 

További információ: www.oik.hu