Ugrás a tartalomra

L. Simon László: sikertörténet a Cseh Tamás Program

Sikertörténetnek nevezte a magyar könnyűzene támogatására meghirdetett Cseh Tamás Program elindítását L. Simon László egy keddi sajtótájékoztatón a Parlamentben.

    "Az adatok, a pályázatok aktivitása, a szakma visszajelzése azt igazolja, hogy a szellemi tulajdont szabályozó jogszabályok egy évvel ezelőtti módosításakor megfogalmazott aggodalmak alaptalanok voltak" - hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Cseh Tamás Program egyik kezdeményezője.
    Mint elhangzott, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján megjelent a program alprogramjaihoz kapcsolódó két új pályázat. Az egyik az előzenekarok fellépéseit segíti, a másik médiatámogatási pályázat, amelyből a helyi és a kis közösségi rádiókban induló és már futó műsorok támogatása lehetséges. Mindkettő keretösszege 80 millió forint.
    L. Simon László arról is beszámolt, hogy a Cseh Tamás Programot koordináló Design Terminál egy meghívásos pályázat keretében a szakmával előzetesen egyeztetett 100 millió forintot kap a programokat lebonyolító Cseh Tamás Programiroda létrehozására.
    "További tervezett, kiírás előtt álló pályázat lesz a magyar könnyűzene nemzetközi megjelentetését támogató alprogram 50 millió forinttal, illetve 20 millió forintos támogatást szándékozunk adni a Magyar Nemzeti Levéltár Cseh Tamás Archívumának" - közölte.
    L. Simon László felidézte, hogy az Országgyűlés egy évvel ezelőtt, 2013. október 7-én módosította a szellemi tulajdonról szóló jogszabályokat, amelynek következtében az üres adathordozók után szerzett jogdíjak 25 százaléka 2014-től az NKA-hoz került. Az államtitkár megemlítette, hogy a törvénymódosítást és a kormányzati szándékot 2013-ban jelentős támadás érte, sokan úgy érezték, hogy a szerzői jogvédő szervezetek autonómiájába avatkoznak bele.
    "Akkor is elmondtuk, hogy az üres adathordozói díjak valójában nem nevesítik a szerzői jogdíjat, ezért annak egy részének, 25 százalékának újrafelosztása a szakmai kuratóriumoknál, az NKA legitimációjával jó helyen lesz. Ugyanúgy a szerzőkhöz jut vissza, egyben megteremti a lehetőséget a támogatotti körben üdvözölni leendő szerzőket, felkarolandó tehetségeket, akik egyébként nem jogdíjbefizetők és még nem lennének jogdíjjogosultak" - szögezte le L. Simon László.
    Tájékoztatása szerint a jogdíjak 25 százalékának átcsoportosítása mögött az az elvi megfontolás is húzódott, hogy a vásárlók nem csak a szerzői jog által védett tartalmakat másolnak a különféle adathordozókra.
    Az államtitkár azt mondta, hogy az elmúlt egy évben példa értékű társadalmi egyeztetést bonyolítottak le a magyar könnyűzenei szakma valamennyi szervezetével, meghatározó életművel rendelkező zenészekkel és producerekkel, hanglemezkiadók képviselőivel. Ennek eredményeképpen alakult ki a Cseh Tamás Program, amelyet idén májusban indítottak el.
    Az államtitkár felsorolta, hogy 2014 nyarán összesen 1 milliárd 229 millió 250 ezer 86 forint folyt be az üres adathordozói jogdíjak után az NKA-hoz. Az összeget a közös jogkezelőkkel való megállapodás értelmében és arányában osztották fel az érintett szakkollégiumok között. Ennek értelmében a Zenei Kollégium 960 millió forintot kap, ebből fordítottak 500 milliót a Cseh Tamás Program elindítására.
    Az NKA júniusban kinevezett alelnökéről, a sajtótájékoztatón szintén megjelent Doncsev Andrásról elmondta: reményei szerint a Cseh Tamás Programban felbukkanó tehetségek hangsúlyosan jelenhetnek meg a közmédia rendszerében annak köszönhetően, hogy Doncsev Andrást szeptember 15-től a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kulturális Főszerkesztőségének vezetésével is megbízták.
    Doncsev András arról szólt, hogy a Cseh Tamás Program pályakezdő zenekarokat támogató, már lezárult első alprogramjára több mint kétszáz zenekar jelentkezett, ők a napokban kapnak értesítést meghallgatásukról.

 

 (MTI)