Ugrás a tartalomra

Legendahántás. 50+1 tévhit a magyar irodalomban

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? Tényleg nadrágban járt Szendrey Júlia? Ötvenegy hasonló kérdést tesz fel és válaszol meg Milbacher Róbert új könyvében. Szó esik a Hymnusról, a Szózatról, a Nemzeti dalról, a Toldiról. Kiderül, milyen politikai karaktergyilkosság áldozata volt Petőfi Sándor, és megtudjuk, mi történt a koltói kastélyban Jókai Mór szerint. A Legendahántás olyan megcsontosodott állításokat, irodalmi legendákat jár körbe, amelyeket mára a tudomány megcáfolt.

„Természetesen tisztában vagyok vele, hogy legendákra minden közösségnek szüksége van. Ezeket az irodalmi legendákat tekinthetjük amolyan kulturális pletykáknak, és mint minden pletykának, ezeknek is közösségösszetartó erejük van” – írja a szerző a könyv előszavában. – „Ezért aztán ez a könyv nem leleplezni akarja kulturális hiedelmeinket, hanem meg akarja mutatni azt a tudományos módszerekkel kideríthető valóságot, amiből táplálkoznak.”

A Pécsi Tudományegyetemen dolgozó Milbacher Róbertet a pandémia időszakának első hulláma, a digitális oktatásra való átállás ösztönözte arra, hogy szórakoztató, provokatív vagy elgondolkodtató kiegészítésekkel tegye színesebbé az irodalomtanítást. „Így aztán Facebook-oldalamon naponta közzétettem rövid cikkeket, amelyek – minthogy leginkább a 19. századi irodalomban vagyok otthon – nagy klasszikusainkkal (Kármán Józseftől Aranyig és tovább) és jól ismert kanonikus szövegeinkkel kapcsolatos kérdéseket tárgyaltak (a Fanni hagyományaitól és a Hymnustól A walesi bárdokig). Az akkor közzétett rövid írásaim iránti váratlan és nem csak szakmai körökből érkező érdeklődés arra sarkallt, hogy mindezt nyomtatott formában is közzétegyem” – írja a könyv keletkezéséről.

A Legendahántás nyomozásra emlékeztető fejezetei azt is megmutatják, mit csinál egy irodalomtörténész: „folyton új kérdésekkel bombázza a hagyományt, hogy ezzel is élővé tegye.”

Megrendelés
Megjelenés: 2021. november 18.
Oldalszám: 336 oldal
Méret: 164 x 220 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 4114 7

Részlet a könyvből:

„Petőfiről mindmáig a legkülönfélébb pletykák és mítoszok keringenek, sőt teremtődnek, mintha még mindig élne. Úgy látszik, a magyar kulturális emlékezet nehezen tudja földolgozni azt a sokkot, amit a Petőfi-jelenség váltott ki. Most magam is egy nem kevéssé bulvárszagú kérdést szeretnék körüljárni azzal, hogy bármilyen furcsa és elsőre bármennyire hihetetlennek tűnik is, de valóban fölvetődött a korban, hogy orosz kém volt-e a forradalom költője.”

A Legendahántás című könyvről beszélget Milbacher Róbert és Szegő János 2021. november 23-án 17 órakor a Magvető Caféban (Budapest, Dohány utca 13.). Az eseményről bővebb információ itt található.