Ugrás a tartalomra

A magyar nyelv napja – Testvérvárosaival közösen ünnepel Debrecen

Debrecen Balatonfüreddel, Kecskeméttel és Nagyszalontával közösen ünnepli november 13-án a magyar nyelv napját.

    A magyar nyelvről és nemzetiségekről szóló törvénycikk 1844. november 13-i szentesítésének napját 2011-ben nyilvánította az országgyűlés a magyar nyelv napjává, így a fiatal ünnepnek még nincs szokásrendje, azt folyamatosan alakítani kell - emlékeztetett Halász János kultúráért felelős államtitkár pénteken a programokat bemutató debreceni sajtótájékoztatón.
    A politikus elmondta azt is, hogy a különböző városok kulturális műhelyei összefogással, közös programokkal tudják megtölteni az ünnepet, ezért 2 millió forinttal támogatják Debrecen és testvérvárosainak idei rendezvényeit.
    Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke a programokat bemutatva felhívta a figyelmet a városukban nyíló képkiállításra, amely a kárpát-medencei Arany János-szobrokat mutatja be.
    Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere a városi Cifrapalotában tartandó versfelolvasási maratont emelte ki, míg Somogyi Béla debreceni alpolgármester jelezte: már ezernél is több fiatal regisztrált a Nagytemplomban tartandó közös versolvasásra.
    A négy városban tartandó versolvasásokon délelőtt 11 órakor egyszerre szavalják a diákok Csokonai Vitéz Mihály Magyar! Hajnal hasad!, valamint Buda Ferenc Isten szalmaszálán című verseit.
    Somogyi Béla hozzátette: Debrecenben összesen 11 helyen rendeznek programokat a magyar nyelv napján.
    György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda Zrt. vezérigazgatója az intézmény több mint 400 éves működését döntő fontosságúnak nevezte a magyar nyelv terjesztésében, hiszen voltak korok, amikor a hazai magyar nyelvű könyvek 90 százaléka a cívisvárosban készült.
    Az Alföldi Nyomda egyben a hazai reformáció és protestantizmus történetének is meghatározó szereplője volt, az intézmény ezért mindenki számára látogathatóvá teszi november 13-án az egyébként csak korlátozottan látogatható nyomdaipari múzeumát - tette hozzá a vezérigazgató.
    A sajtótájékoztató után a résztvevők megnyitották az Ifjú Kézművesek X. Országos Kiállítását a debreceni Művelődési Központ belvárosi közösségi házában. (MTI)