Ugrás a tartalomra

Magyarország első alkalommal arab könyvvásáron

Először szerepel Magyarország könyvvásáron az arab térségben. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Kairói Nemzetközi Könyvvásáron népszerűsíti a kortárs és klasszikus magyar irodalmat. 

Az Egyiptomi Általános Könyvszervezet által megrendezett 54. Kairói Nemzetközi Könyvvásár idén január 25. és február 6. között várja a látogatókat. Az 51 országot és 1047 kiadót felvonultató rendezvény Szaláh Dzsáhín, egyiptomi költő, drámaíró és képregényíró előtt tiszteleg. A vásár idei díszvendége Jordánia. A mintegy 2 millió látogatót vonzó esemény a világ egyik legnagyobb könyvvására, az arab könyvkiadás világában pedig a legfontosabb rendezvénynek számít. Magyarországot a Petőfi Kulturális Ügynökség képviseli közel 100 könyvfordítással. A magyar jelenlét az Egyptian Academy for Printing & Translation & Publication kiadóval társszervezésben valósul meg, Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar igazgatóhelyettes hathatós közreműködésével.

A PKÜ az utóbbi években három kontinensen, három olyan országban indított el magyar irodalmi sorozatot, ahol eddig csupán elvétve jelentek meg a hazai irodalom klasszikusai vagy kortárs darabjai. Dél-Amerika legnagyobb országában, Brazíliában Örkény István Egyperces novellái, Petőfi Sándor Apostola és 11 magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Vajda János, Ady Endre, Juhász Gyula, Babits Mihály és Kosztolányi Dezső válogatott versei jelentek meg portugál nyelven. Európában, Szerbiában az Alma Kiadó gondozásában jelentek meg magyar szerzők kötetei, köztük például Kürti László, Lövétei Lázár László, Turci István, Balázs F. Attila, Halmosi Sándor, Száraz Miklós György és Petőfi Sándor. Ugyancsak ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódik az afrikai kontinensen kiadott magyar irodalmi sorozat elindítása is. 2019-től napjainkig összesen 22 könyvet adtak ki Egyiptomban, közöttük Kosztolányi Dezső PacsirtájátMóricz Zsigmond Fortunátus címet viselő színdarabját, Füst Milán Feleségem történetét, Vörös István Só, kenyér kötetét, Lövétei Lázár László a magyarországi feketemunkásokról szóló verseskötetét (Fekete munka) vagy éppen az Angol beteg mozifilmből ismert neves Afrika-kutató, gróf Almásy László Autóval Szudánba című lebilincselő útinaplóját. Az újonnan indított sorozatok érdekessége, hogy a művek automatikusan bekerülnek az adott ország hungarológiai tanszékeinek oktatási tantervébe, így nemcsak a könyvesboltokban, de az egyetemeken is találkozhatnak az érdeklődők a magyar irodalom remekműveivel.

A Kairói Nemzetközi Könyvvásáron a látogatók a nemzetközi főterem B11 szám alatt találják a magyart standot.

 

A PKÜ programja a Kairói Nemzetközi Könyvvásáron

2023. 01. 25. este Megnyitó

2023. 01. 26. 15:00-16:00 óra. Könyvbemutató. Vörös IstvánSó, kenyérLövétei Lázár LászlóFekete munkaPál Dániel LeventeHogy éltünk, nem hiába

2023. 01. 26. 17:00-19:00 óra. Magyar kulturális és irodalmi est. Magyar résztvevők: Vörös IstvánLövétei Lázár LászlóPál Dániel LeventeBerta ÁdámForgách András

2023. 01. 27. 17:00-18:00 óra. Könyvbemutató. Berta ÁdámHaramiák és Pál Dániel Levente

2023. 01. 28. 16:00 óra. Előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási pályázatairól

2023. 01. 28. 17:00-18:00 óra. Könyvbemutató. Forgách AndrásÉlő kötet nem maradJászberényi SándorVarjúkirály