Ugrás a tartalomra

Május 8-ig lehet szavazni a Libri irodalmi díjakra

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakkal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit tüntetik ki. Az olvasók még három napig, május 8-ig szavazhatnak arról, hogy ki nyerje 2020-ban a Libri irodalmi közönségdíjat. A díjak történetének ötödik éve online zsűrizést és virtuális díjátadót hozott.

Az idei év minden szempontból különleges a díjak történetében. Idén ötödszörre adják át a két díjat, és a rendkívüli helyzetre való tekintettel a zsűrizés és a díjátadó is az online térben valósul meg. A zsűritagok, Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia egy online meeting keretében vitatják meg, hogy melyik könyv kapja a Libri irodalmi díjat, a közönség pedig szintén online szavaz a Libri irodalmi közönségdíj nyertesére. A Libri május 13-át, a díjátadó napját a Libri irodalmi díjak és tíz döntős könyv népszerűsítésének szenteli, ez a nap csak a kortárs magyar irodalomról fog szólni. A közönség nemcsak a 10 döntős szerző könyvéből hallhat részleteket – a szerzők és színészek előadásában –, de ízelítőt kapnak a zsűrizés folyamatából is. Este 7 órakor pedig megvalósul a különleges online díjátadó a Libri Facebook-csatornáján, amelynek keretében fény derül az idei nyertesek kilétére is. A díjátadó később visszanézhető lesz a Libri weboldalán is.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit 180 neves közéleti személyiség. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek május 13-án megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2020-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat: 

1. Babarczy Eszter: A mérgezett nő 
2. Barnás Ferenc: Életünk végéig 
3. Bodor Ádám: Sehol
4. Darvasi László: Magyar sellő 
5. Grecsó Krisztán: Vera
6. Láng Zsolt: Bolyai
7. Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
8. Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint 
9. Tóth Krisztina: Fehér farkas
10. Závada Pál: Hajó a ködben

A közönség május 8-ig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. 

A díjról, a 179 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt:
http://www.libri.hu/irodalmidij/
https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

 

Forrás: Libri Kereskedelmi Kft.