Ugrás a tartalomra

A medvék nem késnek – könyvbemutató

A medvék nem késnek – könyvbemutató

 

Murányi Sándor Olivér író és Matza Teréz képzőművész fenti címmel megjelent kötetének ősbemutatójára kerül sor július 20-án, kedden 18 órától a dévai Magyarok Nagyasszonya Kollégiumban. A könyvet Jász Attila költő Csendes Toll néven írt verse és Dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi:

 

„Felhőket fenyőágakon túl ölelő tekintet, nem mozdul

a szél az ágak közt, valami mégis történik.

 

Emlékek azokból az időből, amikor még kövek voltunk,

vékony kontúrcsík álom és ébrenlét, árnyék és fény-

játék között.

 

A fenyők alatti bokrok takarásában megbújó medve-

talpnyomot mossa az eső, ugyanilyen nyomtalanul

tűnünk el mi is.

 

Olyan gyorsan, amilyen türelmesen turisták várják

a medvét a lesben.

 

Bár a medvék nem késnek, csak az írók, ami meg-

bocsátható, ha nem nagyon magyarázkodnak

az olvasónak.

 

Inkább írják, színezzék ki történeteikben a pirkadat

sötétjét, a félelmet, a bátorságot, ahogy az indiánok

tették a tábortűz körül.

 

Hiszen még mindig indiánok vagyunk mindannyian,

az időnként  medvelesben ücsörgők legalábbis,

akár írók, akár olvasók.

 

Csendes Toll”

 

Murányi Sándor Olivér – Matza Teréz könyve az erdőkbe és a barlangokba kalauzol, figyeli, mint érkeznek az erdélyi havasok félelmetesnek hitt nagyvadjai. A medvét fényképező rajongók tudják, érzik és éreztetik, a medvék révén az élni akaró természet üzenetét fogják föl. Kiszakadva a városok, a foglalatosságok határolt világából, közelre, valami valóságosra és távolabbra, valami harmonikusra, még el nem rontottra találnak. A szereplők különféle helyekről érkeztek, de egyeznek abban, hogy az életet tisztelni kell, a medveéleteket pedig lehet érdemesnek tartani a megörökítésre. A különöset keresik (esetleg messzi földön), a szépet is, különös formájában. A történetek és azok képzőművészeti értelmezése olyan történetsort szerkeszt, mely a hagyományost a maihoz vezeti át, a maiban pedig felvillantja a hagyományost. A medvés erdő egyszerre szűk tere a kíváncsiskodóknak és tág tere azoknak, akiknek a természet, csendjével és félelmetességével, a meghitt, otthonos létezés felejthetetlen helye.

Fried István”

 

Az esemény házigazdája fr. Böjte Csaba OFM, támogatója a Szépírók Társasága. A kötet a helyszíneken kedvezményesen megvásárolható, az író dedikálja. Mindenkit szeretettel várnak.