Ugrás a tartalomra

A medvék nem késnek – nagyváradi könyvbemutató

Murányi Sándor Olivér író és Matza Teréz képzőművész lenti címmel megjelent kötetének bemutatójára kerül sor augusztus 26-án, csütörtökön 18:00 órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A könyvet Jász Attila költő Csendes Toll néven írt verse és Dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi:

„Felhőket fenyőágakon túl ölelő tekintet, nem mozdul
a szél az ágak közt, valami mégis történik.

Emlékek azokból az időből, amikor még kövek voltunk,
vékony kontúrcsík álom és ébrenlét, árnyék és fény-
játék között.

A fenyők alatti bokrok takarásában megbújó medve-
talpnyomot mossa az eső, ugyanilyen nyomtalanul
tűnünk el mi is.

Olyan gyorsan, amilyen türelmesen turisták várják
a medvét a lesben.

Bár a medvék nem késnek, csak az írók, ami meg-
bocsátható, ha nem nagyon magyarázkodnak
az olvasónak.

Inkább írják, színezzék ki történeteikben a pirkadat
sötétjét, a félelmet, a bátorságot, ahogy az indiánok
tették a tábortűz körül.

Hiszen még mindig indiánok vagyunk mindannyian,
az időnként medvelesben ücsörgők legalábbis,
akár írók, akár olvasók.”

Csendes Toll

„Murányi Sándor Olivér – Matza Teréz könyve az erdőkbe és a barlangokba kalauzol, figyeli, mint érkeznek az erdélyi havasok félelmetesnek hitt nagyvadjai. A medvét fényképező rajongók tudják, érzik és éreztetik, a medvék révén az élni akaró természet üzenetét fogják föl. Kiszakadva a városok, a foglalatosságok határolt világából, közelre, valami valóságosra és távolabbra, valami harmonikusra, még el nem rontottra találnak. A szereplők különféle helyekről érkeztek, de egyeznek abban, hogy az életet tisztelni kell, a medveéleteket pedig lehet érdemesnek tartani a megörökítésre. A különöset keresik (esetleg messzi földön), a szépet is, különös formájában. A történetek és azok képzőművészeti értelmezése olyan történetsort szerkeszt, mely a hagyományost a maihoz vezeti át, a maiban pedig felvillantja a hagyományost. A medvés erdő egyszerre szűk tere a kíváncsiskodóknak és tág tere azoknak, akiknek a természet, csendjével és félelmetességével, a meghitt, otthonos létezés felejthetetlen helye.”
Fried István

Az esemény házigazdája Dr. Fried István, közreműködője Molnár Levente operaénekes, támogatója a Szépírók Társasága. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, az író dedikálja. Mindenkit szeretettel várnak.