Ugrás a tartalomra

Megjelent Csepregi János új kötete, a Morgensternt tiszta papírra (1942)

 

Elkészült az évtized legextrémebb verseskötete - Kivándorlás, tabuk, elidegenedés tiszta papíron

Szétroncsolt családi fotók, kontrasztos geometrikus grafikák, játék betűkkel, szavakkal és versrengeteg. Csepregi János új kötete, a Morgensternt tiszta papírra (1942) nehéz kérdéseket feszeget kérlelhetetlenül, az utóbbi évek legprogresszívebb és legmerészebb vizuális formájában Nagy Kincső látványvilágával.

Hova tartozom Angliában élő magyarként, ha az Egyesült Királyságban és Magyarországon is migránsnak tartanak? Mi és meddig tartja egyben a családokat? Hogyan fojtják társadalmunkat a generációs tabuk? A titkok, az elidegenedés, a társadalmi, családi elvárásoknak való megfelelni akarás, az illedelmes hazugságok a szétesést vagy a kényszerű összetartozást erősítik? Hogyan oldódik fel személyiségünk a demenciában, a leépülésben? Hogyan fojtja társadalmunkat, hogy a generációk nem tudnak beszélni egymással? Miért van az, hogy a holokauszt vagy épp a kommunizmus traumái nem részei közös emlékezetünknek? Hogyan tesz magányossá az emlékezés, miként választ el bennünket legszeretettebb családtagjainktól is a rákkal való küzdelem?

Borzasztóan nehéz kérdések, melyek úgy válnak egyre komolyabbá és kérlelhetetlenebbé, ahogy előrehaladunk az olvasással. Csepregi személyes lírája mindnyájunk életéből merít. Kegyetlen, mert egyszerre intim és kérlelhetetlenül hideg, már-már sebészi. Nehéz könyv, aminek befogadásáért alaposan meg kell küzdeni. Leginkább önmagunkkal, saját démonainkkal.

Nagy Kincső vizuális világa erősen összekapcsolódik ezzel a versrengeteggel. Hol továbbgondolja azt, hol saját kérdéseket vet fel, de minden esetben aláhúzza, hogy ez a kötet az itt és mostról szól, nem valamiről és valakikről, valahol távol.Portfoliója itt,instagramja pedig itt található.

A Morgensternt tiszta papírra (1942) július 17-én jelenik meg a NOW Books & Music kollektíva gondozásában, a szerző, Huszi Gergely szerkesztő és Nagy Kincső grafikus prezentálásában a Lumenben. A bemutató linkje itt.

A kötet már előrendelhető itt: http://www.nowbooks.hu/termek/csepregi-morgensternt/

 

Forrás: NOW Books