Ugrás a tartalomra

Megjelent Frideczky Katalin új kötete, a Fehér árnyék

Az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában megjelent Frideczky Katalin Fehér árnyék című novelláskötete.

 

Frideczky Katalin 1950-ben születet, zongoraművész, író. Korábban négy önálló kötete jelent meg.

Írásaiban különös érzékenységgel közeledik a mindennapok jelenségeihez, melyek rezdüléseit ugyanúgy „fogja” a zenész érzékeny füle, mint a szavakkal dolgozó író reflektív-filozofikus elméje. E kettő ötvözetéből születik az a Frideczkyre jellemző éteri, áttetsző, mégis a reáliák szálaiból szőtt prózaszövet, amely titkon valahol mégis valódi líra. A dallam, a lüktetés legalább olyan fontos elemei ezeknek a novelláknak, mint az atmoszféra és a történet, ezért sokszor zeneműként kúsznak be az olvasó fülébe.

Legyen szó akár fellobbanó szerelemről, egy házmester és lakója viszonyáról, meghökkentő tanár-diák kapcsolatról, kihűlt házasságról, apa és lánya tarthatatlan együttéléséről, vagy egy röpke pillanatról, amelyben egy idegen véletlenül tanúja lesz a másik ember könnyeinek – a látszólag hétköznapi események mélyén felkavaró drámák bújnak meg. A novellák ugyanis nemcsak az elillanó idő esszenciáját ragadják meg, de annak visszavonhatatlanságát is. 

 

A kötet több írása is megjelent online és nyomtatott folyóiratokban, többek között az Irodalmi Jelenben, az Élet és Irodalomban, a Holnap Magazinban, a litera.hu-n.