Ugrás a tartalomra

Megjelent Pósa Zoltán Pirosbahajol a félelem című kötete

Pirosbahajol a félelem – dráma nyolc jelenetben, két felvonásban

 

Pósa Zoltán felvidéki gyökerű költő, író legújabb színműve, a Pirosbahajol a félelem megtörtént tragédiát ír le egy papnak készülő gimnazista fiú látószögéből.

A mű a hortobágyi haláltáborba hurcolt kiváló vámospércsi szobrászművész, Nagy Sándor János és egy református lelkész végzetét jeleníti meg. A cselekmény a szovjet megszállás évadján, a kommunisták csalással megszerzett 1947-es választási győzelme után játszódik Magyarországon.

A lélegzetelállítóan izgalmas dráma egy hajdúsági faluba visz el bennünket, ahol a lelkész és az iskolaigazgató lelki atyja és vezetője népének. A Szentírás erkölcseit őrző település lakói: a szobrászművész, a református pap, a tanító, a parasztok, a gyerekek csak annyit akarnak, ami békeidőben természetes: hagyják őket békességben élni, dolgozni, tanulni, templomba járni. Ám az érzékletesen életre keltett, kedélyesen idilli mulatozást tragikus végkifejlet felé sodorja a kommunista állam góleme, az orvosnak kis tehetségű, államvédelmis (ÁVH-s)  ezredesként annál nagyobb hatalmú professzornő megjelenése.

A horizontot pirosba hajolva színezi át az egyetemes félelem…

 

Coldwell Könyvek, 2022.

A könyv megvásárolható a Püski Könyvesboltban, és megrendelhető a kiadótól: Coldvell Art BT. 1028 Budapest, Gazda u. 41. 

info@coldwell.hu


Pósa Zoltán József-Attila-díjas (2000), Péterfy Vilmos-életműdíjas

(2010) író, költő, irodalomtörténész, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2013), a Rát Mátyás-életműdíj (2015) és még számos egyéb kitüntetés birtokosa. Nős, felesége az 1976 óta verseiben is gyakran megénekelt Barna Márta. Máté fiuk 1977-ben született. 2016-ban jelent meg Gáspár Ferenc tollából az életművét elemző monográfia Pósa Zoltán, akinek nyitott könyv az élete címmel. Legutóbbi könyvei: Mítoszok és ikonok (tanulmányok, esszék, Széphalom Könyvműhely, 2020), Trianon (versek, esszék, Coldwell Art Bt., 2020), Péterek és Júdások (elbeszélések, Coldwell Art Bt., 2020).