Ugrás a tartalomra

Megjelent Vámos Miklós A csillagok világa című kötete

Az Athenaeum Kiadó gondozásában 2022. június 2-án, csütörtökön kerül a könyvesboltokba Vámos Miklós A csillagok világa című régi-új regényének felújított kiadása.

A szerző otthonosan mozog a családregény műfajában (lásd: Apák könyve), ám ezúttal eltér annak szokásos formáitól. A szöveg trialógus, hárman beszélnek. Később négyen, végül hatan, noha a beszélők személye nem változik. A csillagok világa olyan régen jelent meg először, hogy az új kiadás kedvéért Vámos Miklós valamelyest átírta és lerövidítette.

Az apa, aki történetesen tengerjogász, mesékkel szórakoztatja a két kisfiát, miközben nagy léptekkel végigrohan a világirodalom legszebb történetein. Odüsszeusz, Don Quijote, Gulliver és Robinson jól megfér Jézus Krisztussal, Julius Caesarral, Lancelottal és István királlyal vagy Micimackóval, illetve a kis herceggel, a tücsökkel-hangyával, a klónokkal, Nils Holgerssonnal és más kedves ismerőseinkkel. S miközben apa és fiai párbeszédes módban, közösen épített történeteit olvassuk, a háttérben egy családi dráma is kibontakozik…

A szerző sziklaszilárd makacssággal vallja, hogy az olvasás, illetve a történetek fabrikálása és hallgatása még családi bajokra is jobbféle orvosság lehet, mint a hivatalos lélekgyógyászat fortélyai vagy pirulái.

Forrás:  Athenaeum Kiadó