Ugrás a tartalomra

Megújul a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló program

 
Megújul a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló program
 
Nagy változások elé néz a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló, a szülők választását megkönnyítő program. 2017 augusztusától gyakrabban, havonta találkozhatunk az ajánlásokkal, ráadásul mostantól nemcsak a Bookline és az UNICEF oldalain, hanem országszerte a Libri könyvesboltokban és a Libri.hu-n is. A Szívünk rajta segít kiválasztani azt a könyvet, ami a gyerek korának, élethelyzetének, érdeklődésének leginkább megfelel.
 
A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek, hogy azok kiválaszthassák a nekik és gyereküknek leginkább tetsző, őket leginkább érdeklő könyveket.
A programba bekerülő új megjelenésű gyerek, és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság  szemlézi, tagjai olyan szakemberek, akik több nézőpontból, és hozzáértő módon tudják kiválasztani a legizgalmasabb gyerek,-és gyereknevelési könyveket: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településeken élnek.
 
A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével mostantól havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban. A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy könyvet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet kapja, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát és amiket életkorokhoz kötve ajánl a szülőknek. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.
 
A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál.
A program megújulásának első kiemelt könyve a fejleszt kategóriát kiérdemlő Pipacska és Kockapaci kalandjai - Vidám matematika 1. rész. című könyv lett.
Bényei Judit, a MOME egyetemi docense szerint a Pipacska és Kockapaci kalandjai egyedülálló könyv, ami játékosan ismerteti meg az egészen kis, 3-4 éves gyerekeket a matematikai gondolkodás alapfogalmaival.
„Az orosz szerzőpáros 70-es években írott könyve csöppet sem öregedett. A könyv az olvasáson túl további játékos együttlétet biztosít a szülő és gyerek számára, mert a tanultakat a mindennapi tevékenységek során és játék közben is élvezettel lehet gyakorolni. A történetek jól illeszkednek a kisgyermekek mindennapi életéhez. A könyv illusztrációi bájosak és jól közvetítik a kis történetek konfliktusait a tudásanyaggal együtt. „
A program diákzsűrijének véleménye szerint L. A. Levinova és G. V. Szapgir könyve rendkívül nagy segítséget nyújt a szülők részére, hogy 4 év körüli gyermeküket megismertessék a matematika alapjaival. A leleményes anyukák és apukák segítséget kapnak ahhoz, hogy bevezessék játékosan a Pipacska és Kockapaciból tanultakat a mindennapi életbe is.
 
2017. augusztusában a hónap kiemelt könyve mellett minden kategóriába került egy-egy alkotás.
Caroline Solé könyve, a kamaszokat megszólító, Rád talál kategória matricáját érdemelte ki. A Szavazz rám a fiatalokról szól és fiatalokról szól, és az internetfüggő társadalmat veszi górcső alá. A mesél kategóriába sorolt Tutankhamon átka című könyv azzal érdemelte ki a Szívünk rajta program matricáját, hogy játékosan vezeti be a fiatal korosztályt a történelem egyik izgalmas korszakába. A segít kategóriát erősíti Kolozsi László Apufa című könyve, ami hiánypótló alkotásként az egyik legkomolyabb tabutéma, a gyász feldolgozásához, méghozzá egy nagyon közeli rokon halálának elfogadásához, megértéséhez nyújt pótolhatatlan segítséget.
Ruth Symes Bella Donna című könyve egy nem mindennapi kislány álmát, és annak a megvalósulását mutatja be. A történet varázslatosan szól az álmokról, barátságról, és persze az egyetlen igazi csodáról, a családról.
A szülőknek segít leginkább A Szép álmokat, gyerekek! című könyv, ami könnyen érthető és nem utolsósorban megvalósítható magyarázatokkal és példákkal segít az örök problémával, az alvási nehézségekkel küzdő kisgyerekes szülőknek.
 
Szívünk rajta 2017 augusztus
Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
 

Szerző

Cím

Kiadás éve

Kategória

Solé Caroline

Szavazz Rám

2017

Rád talál

Maria Maneru

Tutankhamon átka

2017

Mesél

Kolozsi László

Apufa

2017

Segít

Ruth Symes

Bella Donna - Vajákos út

2015

Mesél

Hunyadi Csaba Zsolt 

Mesék Mátyás királyról

2016

Mesél

L.a. Levinova - G.v. Szapgir

Pipacska és Kockapaci újabb kaladjai, Vidám matematika I

2016

Fejleszt

Annette Kast-Zahn - Dr. Hartmut Morgenroth

Szép álmokat, gyerekek; mit tegyek az alvászavar ellen?

2017

Segít

 
 
Szívünk rajta
Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.
 
 
Forrás: Libri-Bookline Zrt.