Ugrás a tartalomra

Megválasztották az MMA új elnökét

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Művészeti Akadémia – Turi Attila az MMA új elnöke.

A Magyar Művészeti Akadémia tisztújító közgyűlést tartott 2023. október 5-én a Pesti Vigadóban. Beszédet mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vizi E. Szilveszter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MMA Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke. A közgyűlés 2023. november 5. napjától 2026. november 4. napjáig az MMA elnökévé választotta Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA rendes tagját.
Turi Attila elnöki programjában elmondta: a legfőbb feladatai és kötelezettségei között lesz az intézményrendszer hatékonyabb működésének elősegítése és egy kulturális hálózat építése az Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), valamint más művészeti szervezetekkel együtt.

Az új elnökség összetételéről is döntött a közgyűlés: újabb három évre alelnökké választották Kiss János balettművészt, koreográfust, az MMA alelnökét, míg a másik alelnöki posztot Rátóti Zoltán színművészt, az MMA elnökségi tagja tölti be. Elnökségi taggá választották Buglya Sándor filmrendezőt, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjét, Haris László fotóművészt, az MMA elnökségének tagját, Kulin Ferenc irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját és Pécsi Györgyi irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében elmondta: meg kell őriznünk az identitásunkat, mert identitás nélkül nincs cselekvőképesség. „Aki nem tudja, kicsoda, az nem tudja, hogy merre menjen. Igaz ez ránk, emberekre és igaz az intézményeinkre is. Ezért érdemes megbecsülni azokat, akik az elnökség tagjaiként dolgoznak ezért az intézményért" – erősítette meg a miniszter. Majd emlékeztetett rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Magyar Művészeti Akadémia a leköszönő elnök, elnökség munkája nyomán írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a két akadémia együttműködik, és az MTA a vidéki hálózatában helyet biztosít az MMA tagjainak. „Az MMA rendes tagjainak a létszáma már elérte az MTA tagjainak a létszámát, és nőtt az ösztöndíjak finanszírozása is." – mondta.

A tisztújító közgyűlésről a teljes cikk az MMA honlapján, ide kattintva olvasható.

Forrás: MMA