Ugrás a tartalomra

A napokban megjelenik Vida Gábor új regénye, a Senkiháza. Erdélyi lektűr című kötet

A napokban megjelenik Vida Gábor új regénye, a Senkiháza. Erdélyi lektűr című kötet.

Vida Gáborral Szegő János beszélget a regényről május 11-én 20 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Kristály Színtéren a Margitszigeten. A regényből Szikszai Rémusz olvas fel részleteket.

*

1936 nyarán fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát, és próbára tegye szerencséjét. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, a turbinával is gond van. Kalagor Máté, akit Matei Călugărunak is hívnak, le akar telepedni, bár nincs könnyű dolga. Vele együtt ismerjük meg a helyet: a politikai elitet, a városka polgárságát, a csodabogarakat, a román rendőrt, a zsidó szatócsot, a német fényképészt, és a százados juharfát a főtéren. A zárt mikrokozmosz fölött átgázol a történelem: királyi diktatúra, vasgárda, kis magyar világ, háború, szovjet bevonulás. És ha mindez nem volna elég, ott van még a mérnökember számára is legnagyobb rejtély, a szerelem.

A nagy sikerű Egy dadogás történetéhez hasonlóan Vida Gábor új regénye is eddig ismeretlen látószögből, ironikus lendülettel beszél el azonosságokról és különbségekről egy jellegzetes 20. századi, közép-kelet-európai históriát, amely félig magyar és félig román, de leginkább, amint azt az alcím is jelzi: egészen erdélyi.

Forrás: Magvető Kiadó