Ugrás a tartalomra

A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon

A Cannes-ban és Berlinben díjazott, valamint a Német és az Európai Filmdíjjal elismert német nyelvű filmeket mutatja be idén a Szemrevaló Filmfesztivál, amely október 6. és 16. között a Művész moziban, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen várja a közönséget.

    A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete idén is eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a szemlére beválogatott 11 filmet a közönségnek - közölték a szervezők az MTI-vel.
     A programban szerepel többek közt a Kedves Thomas (Lieber Thomas) című film, amely kilenc díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is. Az alkotás Thomas Brasch német író, rendező, színész életén keresztül mutatja be a múltfeldolgozás nehézségeit, miközben végigkalauzolja a nézőt a német történelem főbb állomásain, 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésen át a XXI. század elejéig.
     Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című, osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, amelyet Cannes-ban a zsűri különdíjával, később pedig húsz további nemzetközi elismeréssel is jutalmaztak, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával.
    A társadalmi kérdéseket középpontba állító fesztivál programjában nem véletlenül szerepel a Sisi-mítosz feminista újraértelmezéseként is felfogahtó A Fűző (Corsage) című film, amely a 40 éves Erzsébet császárné Magyarország iránti vonzalmát és lázadásait ábrázolja. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza.
     A Nico című film egy perzsa származású fiatal lányról szól, akit miután rasszista támadások érnek, karateedzésekre kezd járni, hogy megvédhesse magát. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat.
     A svájci óragyártás kezdeteiről szóló Örökmozgó (Unrueh) című filmért a rendező, Cyril Schäublint átvehette a Berlini Filmfesztivál Encounters szekciójának legjobb rendező díját.
     A fesztivál október 6-16. között a Művész moziban várja a közönséget, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen lesz látható a filmekből egy szűkebb válogatás.

Forrás: MTI