Ugrás a tartalomra

A nemzeti könyvtár unikális kincsei a középkori Kassától Márai Sándorig

A nemzeti könyvtár unikális kincsei a középkori Kassától Márai Sándorig

Egy XV. századi misszálé Kassáról, az egyetlen fennmaradt videó II. Rákóczi Ferenc újratemetéséről és Márai Sándor felolvasása a Szabad Európa Rádióban 1956-ban. Többek között a sorolt unikális dokumentumok is szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár Kassai mozaik: képek és hangok című kamaratárlatán.

A Budavári Könyvünnep köré szerveződő kiállítás a középkori Kassától egészen Márai Sándorig mutatja be a nemzeti könyvtár különleges darabjait. A tárlat hívószava alapvetően a város, mégpedig ennek történetileg, művelődéstörténetileg és a nemzeti emlékezet tekintetében megkerülhetetlen sűrűsödési pontjai: a Szent Erzsébet templom, Rákóczi Ferenc (újra)temetése és Márai Sándor.

A kiállított dokumentumok betekintést adnak a középkori kassai liturgikus életbe, értelmezik a Szent Erzsébet templom építését, helyét a későbbi évszázadok magyar kulturális terében. 1906-ban egy itt épített kriptában temették el II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi llona és a fejedelem idősebb fia, Rákóczi József hamvait. Közismert, hogy Rákóczi újratemetése rendkívüli kulturális és politikai jelentőséggel bírt a XIX-XX. század fordulóján.

A szertartás, amely roppant kényes előkészítéssel és lebonyolítással valósult meg közel két évszázados politikai szilenciumot tört meg. A tárlaton láthatóak a hamvak hazahozatala körüli kéziratok, valamint a temetési menetről fennmaradt egyetlen videó is. A jelenlegi Rákóczi út azt követően kapta a nevét, hogy II. Rákóczi Ferenc hazahozott földi maradványait 1906. október 29-én ezen az úton kísérték a Szent István-bazilikától a Keleti pályaudvarig, ahonnan a koporsót vonattal szállították Kassára.

A Kassai képek és hangok harmadik szereplője a város emblematikus alakja és alkotója, Márai Sándor. Nem csak műveinek első kiadását és első verseskötetét tekintheti meg a közönség, hanem az író 1956-ban, a Szabad Európa Rádióban elhangzott felolvasását is hallgathatja. A tárlaton egy igazi különlegesség, az író fő művének tekintett, az Egy polgár vallomásai regény dedikált példánya is látható.

A kiállítás 2019. szeptember 6-14-ig látogatható
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület.
Manuscriptorium (6. emelet, Kézirattár)

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)

További információ a sajtó képviselői számára: press@oszk.hu