Ugrás a tartalomra

Nyílt nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár színes programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én rendezendő nyílt napján.

Tangó táncbemutató és előadás • irodalomterápia • épületséta • verszenei előadás.

Emellett épületsétán vehetnek részt azok, akik szívesen felfedeznék a könyvtárat. Idén is készülünk kedvezményes beiratkozási lehetőséggel és nyereményjátékkal!

A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.  Regisztráció: https://forms.gle/ihQYrPdGiT9HUNtR8

Részletes program:
10:00 és 13:00 Épületséta
Épületsétánk alkalmával Zeneműtárunk mellett az érdeklődők a 150 négyzetméteres gyönyörűséges Olvasótermünkbe látogathatnak el, amely rendszeresen szerepel a "10 legszebb budapesti könyvtár" listáján.

11:00 – 12:00  LélekTan-gó
Interaktív, előadással egybe kötött táncbemutató és táncház Astor Piazzolla argentin zeneszerző és harmonikás születésének 100. évfordulójának emlékére.
Előadók: Murvai Dávid és Sáska Szilvia (Sziszi)
Helyszín: Átrium
Támogató: Belváros-Lipótváros

13:00 - 15:00 Műfordító-műhely
Helyszín: Olvasóterem

14:00-15:00 Buenos Aires-i láz
A tangó útja Argentínától Európáig, Astor Piazzollától Kalmár Pálig - és tovább
Zenével, tánccal és filmrészletekkel gazdagított előadásunk betekintést nyújt a tangó történetébe, bemutatja jelenlétét és szerepét nem csak Argentínában. A tangó mint tánc, mint zenei és mint lírai műfaj, a tangó Argentína lelke, ma már mindenki számára elérhető –eltáncolható, előadható, lefordítható. Vajon honnan ered, és mi minden történt vele megszületése óta? Astor Piazzolla megújította, a modern klasszikus zene szintjére emelte a tangó műfaját, róla, és művésztársairól, a tánc és a lírai műfaj alkotóiról sem feledkezünk meg.
A régi tangószövegeknek friss fordítás ad új értelmet, a tradicionális táncnak pedig a gyakorló művészek adnak lelket: egy élő hagyomány megismerésére és kiélvezésére invitáljuk a közönséget.
Előadó: Rumi Enikő
Helyszín: Rendezvényterem

15:00-16:00Az én (b)irodalma - irodalomterápia az OIK-ban
Önismereti alkalom, melyen Simon Márton: Arról, hogy mi jó c. verse kapcsán beszélgetünk.
Előadó: Juhász István
Helyszín: Nyelvstúdió

17:00-18:00 Műfordítás-pályázat díjátadó
Helyszín: OlvasóteremTámogató: Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága

20:00-21:00 Pilinszky 100 – zenében, szavakban
A Kosbor Trió „versalapú etno-kamarazenét" játszó együttes. A középkori dallamok (különleges hangszerek előadásában) átfonják a verseket; hol harmonikus, hol szikár, hol improvizatív megszólalás jellemzi a zenekart. Pilinszky János születésének 100 évfordulója alkalmából estjükön, Turek Miklós színművész közreműködésével, "Pilinszky-szavak [hangoznak el], dallamosan, ütemesen, olykor barbárul, ahogy ehhez a mennyet-poklot járó költészethez illik. Ez a muzsika Pilinszky felhívását komolyan véve „akár az állatok, oly nyersen szép és tiszta." (Lackfi János)
Helyszín: Olvasóterem
Támogató: NKA
 
A rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Maszk viselése a rendezvényeken nem kötelező, de ajánlott.

Időpont: 2021. szeptember 25. szombat. 

Forrás: OIK