Ugrás a tartalomra

ÓDÁK A SÖRHÖZ – Irodalom és sörkóstolás

2017. július 27., csütörtök – 19.00

Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára

Székesfehérvár, Szent István tér 2-3.

 

Az Óda a sörhöz című irodalmi antológia bemutatója Király Levente szerkesztővel.

Beszélgetés az otthoni sörfőzés rejtelmeiről, az irodalommal való kapcsolatáról Mucha Attilával.

Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

Moderátor: Czinki Ferenc

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatának első része.

A József Attila Kör és a Szépírók Társasága támogatásával.

 

A belépés ingyenes!

 

Óda a sörhöz – irodalmi sörolvasókönyv:

Őseink mindig a bor dicséretét zengték, ám amióta léteznek tárgyi és írásos emlékek, tudjuk, hogy itták a sört is, csak épp nem dicsekedtek vele. A sumérok például rengeteget fogyasztottak, és hála a masszív agyag- és kőtábláiknak, maradt fenn olyan kocsmadal, amelyben a sör dicséretét zengik. No és ott a Kalevala, a finnek őseposza: annyi sört vedelnek benne, hogy az olvasó önkéntelenül is a pohár után nyúl. A későbbi korok íróinak és költőinek névsora pedig kifejezetten impozáns, gondoljunk csak Goethére, Victor Hugóra vagy Dosztojevszkijre. Nálunk Ady, Jókai, Mikszáth, Móricz, József Attila emelik poharuk S persze szerepel válogatásunkban a sörgyárak trubadúrja, a cseh Hrabal, akinek talán nem is létezik hiteles fotója habos korsó nélkül. És nekünk, magyaroknak is dagadhat a keblünk: ahogyan Krúdy zenésíti meg a témát, az a szimfóniák szimfóniája, sÖrömódával a végén. Előre hát a habzó szövegtenger sűrűjébe, kedves Olvasó, egészségünkre és fenékig!

 

Mucha Attila: Konyha, sör, főzés – Így főzök sört a konyhában

"Sört főzni a konyhában? Bár kétségtelen, hogy a mai napig elsöprő többségben nagyüzemi sörök készülnek itthon, de a kisüzemi sörök egyre izgalmasabb sokasága mind több sörivó érdeklődését kelti fel, és egyre szaporodik azok száma is, akik otthon, saját lakásukban megpróbálkoznak a főzéssel. Ma már itthon és a környező országokban is beszerezhetőek az alapanyagok és a szükséges berendezések. A témában eddig megjelent művek komoly, szakszerű, talán túlságosan is szakszerű írások, receptekkel, alfasavakkal biológiával és kémiával foglalkoztak, de a jól sikerült sör felett érzett, öröm és az elrontott művelet, a megsavanyodott sör okozta bánat, a sörivó személye nem jelenik meg bennük. Ezen változtat ez a kiskönyvecske, mely úgy ír az otthoni sörfőzésről, hogy a szerző saját bőrén megtapasztalt sikereit és kudarcait is elmondja az olvasóinak. A meséhez hozzátartoznak a szerző személyes élményei, és a sör iránti érzelmei is, ezért nem maradhatnak ki a kocsmai játékok sem, és ezért került a kötetbe néhány sörkorcsolya receptje. Ezeknek köszönhetően Mucha Attila írásából nemcsak a sörfőzés alapjaival ismerkedhetünk meg, hanem a szerző szoros kapcsolatával könyve tárgyával, az önmaga által főzött sörökkel és mindazzal, ami ehhez hozzátartozik."

(Kovács Gábor, sörantropológus)

 

 

Balaton17 Brewing Co.:

A Balaton17 Brewing Co. hosszú évek alatt finomított különleges házi sör receptjeiket hozza a piacra, professzionális kisüzemi technológia segítségével. A receptek evolúciója egy házi sörfőző közösség működésének kereteiből indult, ahol mechanikus-manuális módszerek alkalmazásával folytak a merész ötletek tesztelései Kocsaslijszki Gábor és Szántó János vezetésével az elmúlt 5-6 évben. A Balaton17 Brewing Co. ebből a közösségből nőtte ki magát egy nagyközönség számára is elérhető, professzionális termékeket előállító vállalkozássá 2017-re. A márkanév a székhely és a jövőbeni üzem földrajzi elhelyezkedésére utal. Balatonalmádiban a nyár folyamán kezdődnek meg a saját korszerű sörfőzde felépítésének várva várt munkálatai. Külön inspirációt jelent a Balaton, mint természeti környezet. Egyrészt márkamegjelenés szempontból, másrészt, a jövőben a Káli-medence vizeire és a helyi növényvilág ízeire épülő sörökkel készül a Balaton17 meglepni a Balaton és a különleges sörök szerelmeseit.