Ugrás a tartalomra

„Örüljetek, örvendjetek” – A Hagyományok Háza újév-köszöntője

Újév-köszöntő: „Örüljetek, örvendjetek” címmel rendezi a Hagyományok Háza 2020. január 5-én a Müpában évzáró-évnyitó díszelőadását. A műsor szerkesztője Pál István Szalonna.

 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont a Hagyományok Háza és a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány közös produkciójának, amit január 5-én, Újév-köszöntő: „Örüljetek, örvendjetek” címmel rendeznek. A műsor szerkesztője Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas népzenész, érdemes művész, rendezője pedig Mihályi Gábor, Harangozó Gyula-díjas koreográfus, rendező, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

„Egy Kárpát-medencei sokszínű előadás lebegett a szemem előtt, a műsor szerkesztésében csupán egy dolog motivált: az angyalok által hozott örömhírt közkinccsé tenni – vázolja elképzelését Pál István Szalonna. – Minden fellépő, legyen az a kisebbségi létből érkező, anyaországi, vagy anyaországi kisebbségben élő, az örömhírt viszi el saját népének. Így a műsor elején az angyalok hozzák a régóta várt üzenetet. Ezt követően mindenki ajándékkal, vidéke jellegzetességével érkezik. A szekszárdiak szőlőtőt, a kibédiek ízes hagymát hoznak a tarisznyában, s mindezt saját tájegységük táncával fűszerezik. A műsor legvégén, az együvé tartozás jegyében, az érkezők egy nagy össztáncban állnak színpadra.”

A vízkereszt idején, immár hatodik alkalommal rendezett gálaest tehát még karácsony misztériumát idézi: a Megváltó születése a keresztény világ örömünnepe. Az örömhír hallatán táncra kelnek az emberek, hisz hosszan tartó várakozás előzte meg az időszakot. Ezeréves keresztény hagyományunkban még mindig élnek és megjelennek a keresztény hitre térésünk előtti pogány szokásaink maradványai, amelyek a népi hiedelemvilág kis gyöngyszemeiként tűnnek föl az előadásban. 

Az esten a Fölszállott a páva győztese, a Bartina Gyermek Táncegyüttes saját szüreti szokásain keresztül mutatja be a várakozás és a megújulás szimbólumait. Sokszínű műsorunkban e mellett a kisebbségek hiedelemvilága is felbukkan a palóc szlovákság és a Mohács környéki tradíciók feldolgozásában. Az előadás mondanivalóját hagyományőrző muzsikusok és táncosok teszik hitelessé.

Az anyaországból a már említett gyermek együttesen kívül a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, az Urban Verbunk valamint a Kolo Együttes lépnek fel. Kárpátalját a Kárpátalja Néptáncegyüttes képviseli, Erdélyből a Kibédi Hagyományőrző Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport és a Kalotaszegi hagyományőrző zenészek érkeznek. Az előadók listája is figyelemreméltó, a gálán Pál Eszternek, Takács Évának, Agod Aliznak és Berecz Andrásnak tapsolhat a közönség.

Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök.

 


Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/ujev-koszonto-oruljetek-orvendjetek