Ugrás a tartalomra

Pályázati felhívás a PesText Fesztivál Irodalmi pályázatra

Szeptember 25. és 28. között a világirodalom Budapestre látogat a PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál keretében, olyan hírességeket felvonultatva, mint Terézia Mora író, műfordító; Tibor Fischer író; David Szalay író vagy épp a hálózatkutató Barabási Albert László. Az esemény a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében, a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.

A 2019-ben induló PesText Fesztivál egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait. A Borders and Bridges szlogennek megfelelően a nemzetközi kitekintés fókuszába a visegrádi országok és a nem Magyarországon élő magyar származású alkotók kerülnek.

„Számos nagyszerű irodalmi fesztivál van Magyarországon, de olyan nem, ami elsősorban a világirodalmat venné célba. Fontosnak tartjuk, hogy hazánkban is legyen egy nemzetközileg jegyzett irodalmi fesztivál, ami erősíti a magyar irodalom külföldi ismertségét, a magyar kultúra hírnevét nemcsak a szakma szemében, de a legszélesebb körben is. Így született meg a PesText Fesztivál gondolata. A »visegrádi négyek«ráadásul ma olyan hívószó, amelyhez nem csak nemzetközi, de nemzeti, illetve közösségi szinten is rengeteg lehetőség kapcsolódik. A fesztiválon kiemelt figyelmet kapnak azon magyar alkotók, akik már más nyelven alkotnak: Terézia Mora író, műfordító Németországból, Barabási Albert László hálózatkutató az Egyesült Államokból, Tibor Fischer Nagy-Britanniából érkezik a budapesti közönséghez.” – mondta Kollár Árpád, a MISZJE vezetője.

„Irodalom és zene, performansz, képzőművészet, multimédia, és még sorolhatnánk... – az A38 Hajó örömmel vesz részt egy olyan jelentős fesztivál megvalósulásában, ahol az irodalom tágabb keretek között, szokatlan, oldottabb és jobban dramatizálható hangulatban szólalhat meg, mint egyebütt." – nyilatkozta drMáriás festő, író, zenész.

A PesTexten bemutatják többek között a PIM V4-es rezidens programjában részt vevő alkotókat, de érkeznek vendégek többek között Indiából, Izraelből, Törökországból, Horvátországból, Szerbiából, Észak-Macedóniából és Ausztriából is” –teszi hozzá Kollár.

A fesztiválhoz kapcsolódóan nyílt, magyar nyelvű irodalmi pályázatot is hirdet a MISZJE, melynek hívószava a szabadság. A neves szakmai zsűri által kiválasztott legjobb 11 pályamunka közül kerül majd ki a fődíjas alkotás, a fesztivál látogatói pedig a közönségdíjasra szavazhatnak majd. A nyertes műveket 200.000 - 200.000 forinttal díjazzák, lefordítják angol nyelvre, és megjelentetik a fesztiválra megjelenő különleges zinben is.  A pályázat részletei a fesztivál facebook oldalán érhetők el. Exkluzív POKET Zsebkönyvvel is készülnek a szervezők: június végén a sorozat részeként jelenik meg a kortárs lengyel irodalom kiemelkedő írója, Piotr Szewc magyar nyelven hosszú idő után újra megjelenő kultkönyve, aPusztulás című regény – a fesztiválon pedig Szewccel is találkozhatnak az olvasók.

 

A fesztivál lesz az Isztambuli Magyar Intézet Duna menti országokra kiterjedő programsorozatának egyik állomása. Az Interkulturális dialógus a Duna hullámain projekt keretében a kortárs török költészet számos kiemelkedő alkotója lép fel az A38-hajón, illetve néhány izgalmas Duna-parti összművészeti program is szerepel a kínálatban.

 

Kiemelt támogató: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

Támogatók: NKA, Visegrad Fund

A fesztivál facebook oldala: https://www.facebook.com/pestext.festival

További információ: Varga Betti, 06 30 680 1817, email: miszjeprogram@gmail.com

 

Pályázati felhívás:

Neked mit jelent a szabadság?

PesText Fesztivál Irodalmi pályázat

 

A Pest Text Nemzetközi Irodalmi Fesztivál / PesText International Literary Festival szervezői a fesztiválhoz kapcsolódó nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdetnek. Arra kíváncsiak, mit jelent ma a kortárs magyar szerzők számára a szabadság, ezért olyan, a szabadság támájához kötődő műveket várnak, melyek terjedelme nem haladja meg a 8000 leütést. A beérkezett alkotásokból fiatal írók választják ki a 11 legjobbat. A short listre került írások közül egy elnyeri az elismert szakemberekből álló szakmai zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. A közönségdíjra bárki szavazhat majd a fesztivál Facebook oldalán (https://www.facebook.com/pestext.festival/). Mindkét írás 200.000 forintjutalomban részesül, és lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. A két győztes mű szerzőjét a szervezők meghívják a PesText fesztiválra.

Elérhetőség: az írásokat a pestext@miszje.hu várják „szabadon” jeligével

Beküldési határidő: 2019. 07.31.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző

Műfaj: kötetlen (líra, próza, dráma)

Szakmai zsűri díja: 200 000 Ft

Közönségdíj: 200 000 Ft