Ugrás a tartalomra

Pilinszky válogatott versei kézírással

1974-ben Pilinszky János Párizsban élő barátját, Wiener Pál pszichiátert megajándékozta verseinek maga által válogatott kézírásos gyűjteményével. A Wiener Pál hagyatékában fennmaradt művet reprintben adta ki a Magvető Kiadó.

„A jelen kis kötetet Wiener Pali barátom számára állítottam össze válogatott verseimből. Készült egyetlen kézírásos példányban, a Czukor-uccai elemi iskola első osztályában elsajátított betűkkel.” Ezzel az ajánlással kezdődik a kötet. A benne szereplő negyvennégy vers átfogja a teljes költői életművet.

A kéziratot a költő egy 413 × 310 mm nagyságú, az iratköteg méretére összehajtott, sárgás, fényes felületű, erős postai borítékba helyezte. A hajtáson tollal, Pilinszky kézírásával olvasható: Wiener Palinak Jancsi.

Wiener Pál az ’56-os forradalom után került Párizsba, ahol előbb pszichológiából doktorált, majd orvosi végzettséget szerzett. Kovács Péter, Pilinszky unokaöccse és örököse szerint Wiener Pál barátja volt Pilinszkynek, „de több is annál: egyik támasza a világban, egyfajta biztos pont, amire mindig szüksége volt Jánosnak, meg arra az értő és megbocsátó szeretetre, amelyre csak kevesek képesek”.

Gát János író, galériatulajdonos személyes hangvételű fiktív levélben emlékezik hármójuk barátságára, és arra, hogyan került a kézirat az ő tulajdonába: „Kevesen tudtak János neked írt »kötetéről«, és az évek során én is csak ritkán láttam, pedig megígérted, hogy halálod után én fogom örökölni. Néhány éve – miután ismeretségi körünkből több Pilinszky-kézirat is eladásra került – mondtad, hogy azzal a feltétellel hagyod rám féltve őrzött kincsedet, hogy soha, semmilyen körülmények között nem adhatom el. Megkértél, hogy ha megjelentetném a kéziratot, írjam meg hármunk barátságának történetét.”

Megrendelhető
Oldalszám: 160 oldal
Kötés: Keménytáblás
Ár: 6499 Ft
ISBN: 978 963 14 4254 0

Forrás: Magvető Kiadó