Ugrás a tartalomra

Renoir-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum

Orbán Viktor jelenlétében adták át kedden a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol leleplezték Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam nemrég vásárolt meg.

    Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha - mondta el az OMRRK átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.
    Mint hozzátette: három múzeum több tízezer műtárgya számára olyan korszerű őrzőhely létesült, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.
    Baán László köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, amiért olyan minőségben vállalta fel a Liget Budapest projektet, amelyre "csak a legnagyobb kultúrnemzetek képesek", és méltatta a Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdiót is, mert "minden ízében végiggondolt, elegáns és nagyvonalú épületet álmodott meg".
    Megkezdődhet a múzeumi technológia beépítése, majd a műtárgyak beköltöztetése. A 20 milliárd forintos beruházás sok évtizedre megoldja az eddigi gyűjteményi és raktározási problémákat - tette hozzá.
    Baán László elmondása szerint Auguste Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért) megvásárolt mesterművét május 24-től kamara-kiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.
    Schilling Sára, a beruházó Városliget Zrt. múzeumszakmai igazgatója az OMRRK csaknem 30 ezer négyzetméteres központi épületét bemutatva közölte: a komplexum a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzését és tudományos feldolgozását biztosítja.
    A korábban bezárt Szabolcs utcai kórház területén, barnamezős beruházásként megvalósult OMRRK központi épülete a térszint alatt négy emeleten ad otthont a világszínvonalú múzeumi raktáraknak, a föld felett pedig három szinten a restaurátor-műhelyeknek és laboroknak. A műhelyek, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.
    Gyorgyevics Benedek, Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is. A KEMKI több mint 3000 négyzetméteres otthonában könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Ennek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt gyűjtött dokumentációs anyaga szolgáltatja, amely kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus archívumával. Ezzel mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.
    Az OMRRK területén egy új, 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítottak, amely hamarosan szabadon látogatható lesz nyitvatartási időben, de helyet kapott egy látogatóközpont, kiállítótér és egy étterem is. A klasszikus barnamezős fejlesztésként megvalósult beruházás így jelentősen hozzájárul a környék fejlődéséhez is - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.
    Az építkezésről videó is készült, amely a https://youtu.be/XCfpBD4Sr60 linken tekinthető meg. (MTI)


Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezi a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Renoir Fekvő női akt című festményét a Liget Budapest projekt keretében felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán 2019. május 14-én. Az új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret
Fotó: MTI/Máthé Zoltán