Ugrás a tartalomra

A Senior Auctor Díj első átadóját rendezték a MÚOSZ székházában

A Senior Auctor Díjat privát, teljesen új- és időszerű, előremutató, hiánypótló kezdeményezésként  2023-ban Janáky Marianna író, költő és díjalapító partnere, Müller János a Stonehenge cégcsoport  tulajdonos ügyvezető igazgatója, az Életem Receptje Életmódmagazin tulajdonos-főszerkesztője, a  NYOSZ alelnöke, a MÚOSZ ISZPSZ Szakosztály elnöke alapította a célból, hogy az életük későbbi  szakaszában írni kezdő szerzők részesülhessenek elismerésben e díj formájában. 

„…Feladatunk éppen akkora, mint az életünk - ezért tűnik végtelennek. (Franz Kafka) A Senior Auctor  Díj-létrehozásával egy új kezdeményezés erősíti a senior társadalom elismertségét, melyet  cégtulajdonosként, társadalmi funkcióim mellett magánemberként is kiemelten fontosnak tartok....”  emelte ki ünnepi megnyitó beszédében Müller János. 

A Senior Auctor Díjat első alkalommal a MÚOSZ székházában, 2023. november 16-án az Idősügyi és  Szociális Párbeszéd Szakosztályának (ISZPSZ) rendezésében megvalósuló ünnepségen vehette át Uri  Asaf vegyész, költő, festőművész. Az átadót megtisztelte jelenlétével és a díj kapcsán vázolt  gondolataival Balogh-Madár Emese, Belváros-Lipótváros Budapest-Főváros V. kerület Önkormányzata 
alpolgármestere, Kocsi Ilona a MÚOSZ elnöke, Meskó László a NYOSZ elnöke, Györe Balázs József  Attila-díjas író, költő és Ungváry Rudolf A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett  író, filmkritikus.  
Az ünnepségen ott voltak még kiemelt vendégként Szrenka Pálné Békés Vármegye Nyugdíjas  Szövetség elnöke, a magyar kultúra lovagja, Véghné Reményi Mária Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke, Németh Nyiba Sándort költő zeneszerző, olimpikon, a magyar kultúra lovagja a Krúdy Gyula  irodalmi kör elnöke, Sajti László az Életem Receptje vezető szerkesztője, Korpa Tamás Sziveri János díjas költő, aki az általa írt remek laudációt olvasta fel. Munkájával megtisztelte az eseményt a még  mindig fiatalos lendületű Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotográfus-fotóművész, akinek köszönhetjük,  hogy fotóival megörökítette a rendezvényt. A díjazottal a Budapest V. kerületi TV is készített interjút.  
Az ünnepelt tiszteletére a félórás zenei műsort a Budapest belváros Szabolcsi Bence Zenei Alapfokú  Művészeti Iskola intézményvezető tanára Peltzer Ferenc állította össze. A tantestület tagjai közül zenélt  rajta kívül Törő Károlyné Fancsali Emőke, Szénásiné Kilián Hedvig, Krum Enikő, Mocskonyi Gergely és e kiváló zeneiskola általuk felkészített eminens diákjai: Megyeri Virág, Adamik Zalán, Várkonyi Lili,  Túróczi Nóra, Vintze Csongor. Külön is köszönet a kuratóriumi tagoknak: Prof. Dr. Hansági (Kulcsár Szabó) Ágnesnek a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi  tanárának, Dr. Czeglédi Andrásnak filozófusnak, aki többek közt a 2000 című folyóirat szerkesztője,  Egyetemi oktató, a Német-Magyar Filozófiai Társaság tagja, Dr. H. Nagy Péter irodalomtörténész,  kritikus, szerkesztőnek, a komáromi Selye János Egyetem oktatójának, Korpa Tamásnak a költő,  kritikus, szerkesztőnek és Janáky Marianna tanár, író, költőnek, az Osvát Ernő-díj alapítójának, aki a  díjátadón -személyes megjelenésük elmaradása okán- felolvasta Marno János József Attila-díjas író,  költő e jeles alkalomra írt versét és Rácz Péter József Attila-díjas költő Uri Asaf munkásságáról írt rövid  esszéjét. 
Az ünnepséget állófogadás zárta.

„Sohasem késő feltenni magunknak a következő kérdést: vajon készen állok rá, hogy megváltoztassam  az életemet, és én magam is megváltozzam? Nem számít, mennyi idősek vagyunk, és mi minden történt  már életünkben; teljesen megújulhatunk.” (Elif Shafak)