Ugrás a tartalomra

Shakespeare Lives – Angol nyelvű színjátszóverseny középiskolás diákoknak

Angol nyelvű színjátszóversenyt hirdet 9–11. évfolyamos középiskolás diákok számára William Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából a Nemzeti Színház, a British Council és a Brit Nagykövetség.

    Theresa Bubbear, a Brit Nagykövetség ügyvivője a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a színjátszóversenyt a 2016-os Shakespeare Lives (Shakespeare él!) nemzetközi programsorozat részeként rendezik meg.
    Hozzátette, hogy a kerek évforduló lehetőséget nyújt arra, hogy Shakespeare-re emlékezzünk, fontos, hogy életben tartsuk történeteit, műveit az elkövetkezendő generációk számára. Mint megjegyezte, ez nem is nehéz, hiszen több mint száz nyelvre fordították le műveit és a világ diákjainak több mint fele tanul Shakespeare-ről.
    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a színjátszóversenyre 2-10 fős csapatok jelentkezését várják. A verseny két fordulóból áll: az elődöntő az interneten zajlik április és június közepe között, a döntőt októberben a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán tartják nemzetközi zsűri előtt. A csapatoknak maximum 8 perces jelenetet kell előadniuk angol nyelven egy szabadon választott Shakespeare-műből. A jelenetet szabadon át lehet alakítani, aktualizálni lehet. A hangsúly az angol nyelven és a kreativitáson van.
    A színjátszóverseny jelentkezési határideje március 31. A jelentkezéseket a www.shakespearelives-dramaverseny.hu oldalon várják, ahol további információk is megtalálhatók. A kiírás szerint a nyertes csapatok tagjai és felkészítő tanáraik értékes díjakat kapnak.
    A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója felidézte, hogy a Nemzeti Színház repertoárjában 1837-től, az első évadtól Shakespeare mindig jelen volt. Amikor 1929-ben Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház akkori igazgatója előadást tartott Londonban, összeszámolta, hogy a Nemzeti Színházban a kezdettől játszott 23 ezer előadás közül 1753 volt Shakespeare-darab. Kiemelte: jelenleg is egyik legnagyobb sikerű előadásuk a Szentivánéji álom, emellett műsoron tartják a Shakespeare Összes Rövidítve (SÖR) című angol nyelvű produkciót is.
    Audrey Young, a British Council igazgatója elmondta, hogy a Shakespeare Lives a British Council legfontosabb 2016-os kulturális programja. Az eseménysorozatot januárban indították el világszerte a Play Your Part (Vedd ki a részed) elnevezésű online kampánnyal, amelynek célja, hogy minél többen megosszák kedvenc Shakespeare-pillanatukat: idézetüket, karakterüket, darabjukat vagy feldolgozásukat.
    A decemberig tartó Shakespeare Lives program célja, hogy Shakespeare életművét, annak máig tartó hatását és érvényességét ünnepelje, valamint új intézményi és személyes kapcsolódási pontokat hozzon létre a közönség aktív bevonásával.
    A program során – színházakkal, múzeumokkal, intézményekkel, oktatási szakemberekkel és művészekkel együttműködésben – világszerte új színházi és filmfeldolgozásokat mutatnak be, kiállításokat és felolvasásokat szerveznek, valamint nyelvtanulók és érdeklődők számára tesznek könnyen hozzáférhetővé információs és tananyagokat.
    Magyarországon is számos programot szerveznek, a középiskolások drámaversenye mellett a közösségi média eszközeivel, filmadaptációk vetítésével, tanári módszertani továbbképzések szervezésével, iskolai tanítási segédletek és ingyenesen hozzáférhető online tanfolyamok közzétételével ünneplik Shakespeare-t. (MTI)