Ugrás a tartalomra

Szépírók Őszi Fesztiválja öt napon át

SZÉPÍRÓK25
Az idén 25 éves Szépírók Társasága bemutatja:
Szépírók Őszi Fesztiválja

(5 napon át)

október 28., péntek, 19:00
Három Holló, Budapest

Versopolis – Nemzetközi költészeti est. A Versopolis egy jelenleg összesen 39 ország 320 költőjét bemutató európai költészeti platform. 2014-ben jött létre, a Szépírók Társasága 2020 óta a tagja.

Vendégeink: Gaia Ginevra Georgi, Valentina Colonna (Olaszország), Borda Réka, Závada Péter.

Moderátor: Lévai Balázs
Közreműködik: Bánky Sára

VERSOPOLIS
A Versopolis nevű európai költészeti platform 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy feltörekvő európai költők számára teremtsen új lehetőségeket. A Versopolist az Európai Bizottság Kreatív Európa Programja támogatja. A platform két alkalommal is kiválasztásra került az európai platformokat támogató nyílt felhíváson, és minden bizonnyal további támogatásra is számíthat.
Európai költészeti platformként a Versopolis pénzügyileg és szervezeti szempontból is kézzelfogható módon teremt új lehetőségeket európai költők számára. 2020 végéig 39 ország 271 európai költőjének munkáját segítettük, akik 32 különböző nyelven írnak. 2021 végére ez a szám 320 költőre emelkedett.

VALENTINA COLONNA
Olasz költő, zeneszerző és zongorista 1990-ben született egy torinói zenészcsalád tagjaként. Három verseskötete jelent meg, melyek címei Dimenticato suono (Manni, 2010), La cadenza sospesa (Aragno, 2015) és Stanze di città e altri viaggi (Aragno, 2019). Második verseskötetének spanyol fordítása 2020-ban jelent meg Argentínában ((La cadencia suspendida, Mario Chávez Carmona fordításában, Buenos Aires Poetry). 2017-ben három külföldi országban jelentek meg a versei. Ma már a műveit több mint tíz országban fordítják és publikálják, több nemzetközi irodalmi fesztivál meghívottja, és remek kritikákkal szerepelt olyan médiumokban, mint a RAI International (RadioTelevisione Italiana), a Rai Radio Tre, az RTVSLO (RadioTelevisione Slovena), a Corriere della Sera, az Avvenire, a L’Osservatore Romano, a Radio Vaticana és a Radio Classica. Zongoraszakos mesterdiplomájának megszerzése után Valentina a barokk repertoárjára összpontosítva csembaló szakon tanult a barcelonai Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) intézményében, ahol az antik zene interpretációjából szerzett mesterdiplomát. Új, PianoPoetry nevű koncert- és lemezprojektje a zongora- és verskompozícióira épül, és 2018-ban debütált a Veronai Filharmonikus Színház történelmi Sala Maffeiana termében, valamint külföldön is (Szlovéniában, Spanyolországban és Ausztriában).

GAIA GINEVRA GIORGI
1992-ben született Alessandriában. Tanulmányait filozófia szakon végezte a Torinói Egyetemen. Az irodalom és a zene területén való több évnyi kísérletezés után 2016-ban az Alter Ego Edizioni kiadónál jelentette meg első verseskötetét „Sisifo” („Sziszüphosz”) címen. Ezzel egyidőben különböző performanszok keretein belül adta elő főleg a vándorlásról szóló műveit. Jelenleg az Alessandra Galante Garrone által alapított Scuola di Teatro di Bologna intézményében folytat színházi tanulmányokat. Gaia Ginevra Giorgi művészetét egyrészt a zeneiség vizsgálata, másrészt vidéki és városi képek keveredése jellemzi (bár az utóbbi kettő nem feltétlenül áll ellentétben egymással). Ezek az elemek egyesülnek Gaia Ginevra Giorgi expresszionista lírai költészetében – amely természetesen rokonítható az olasz posztdekadenciát képviselő „Crepuscolari” költőkkel és toposzaikkal, de műveit nem járja át e szerzők búskomorsága.

TÁMOGATÁS
A Szépírók Társasága az ország legnagyobb, független irodalmi szervezete. Támogass minket, hogy a minőségi magyar irodalomnak ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen!
Adománygyűjtő oldal: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2585

SZOCIÁLIS ALAP
A Szépírók Társasága Szociális Alapját az üzleti és a kulturális élet között híd-szerepet betöltő Summa Artium Alapítvány kezeli, az adományokat ide várjuk: Summa Artium Alapítvány, MagNet Bank 16200010-10071036. A közleményben kérjük feltüntetni: Szépíró Alap, Adomány. A 200 ezer Ft fölötti adományokhoz szerződéskötésre lesz szükség, e remélt esetekben kérjük a szándékot a Társaság emailcímére jelezni (szepiroktarsasaga@gmail.com).

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA
A Szépírók Társasága írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete. 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fóruma legyen. Alapszabálya így fogalmaz: „A Szépírók Társasága egymás irodalmi munkásságát megbecsülő és szellemi tekintetben egymáshoz közel álló írók által létrehozott szakmai, érdekvédelmi és szolgáltató szervezet.” A Társaság rendezvényei elősegítik a színvonalas kortárs irodalom és az olvasók találkozását, a kortárs irodalom tudományos vizsgálatát és a róla szóló kritikák megszületését. Programjai között hagyományos író-olvasó találkozók ugyanúgy szerepelnek, mint középiskolásokat és egyetemistákat megszólító oktatási programok vagy szélesebb közönséget vonzó fesztiválok. Együttműködik hazai és nemzetközi irodalmi és kulturális szervezetekkel.
https://szepiroktarsasaga.hu/