Ugrás a tartalomra

Szinetár Miklós: A második pályázat

Szinetár Miklós Pályázat című levélregénye 2012-ben jelent meg az Európa Könyvkiadónál. A könyv a Tanár Úr ifjúkori generációjának és mai önmagának levélváltása; egyfelől útkeresés, másfelől parainézis, ars poetica. A levelezésben szó esett szakmáról, generációkról, vezetőkről és beosztottakról, életformákról, utazásról, ünnepekről és hétköznapokról.

 

A második pályázat, amely november elején jelent meg ennek levélben zajló párbeszédnek a folytatása. „Levelezőpartnerem, János alakja sok mindenkiből lett összegyúrva. Növendékeimből … meg belőlem is, mert ez a János olyasmiket mondott meg képviselt, amiket én is mondanék ma, ha negyven évvel fiatalabb volnék. A könyvet sokan elolvasták, és biztattak, hogy folytassam. Vállalom, mert vannak még gondolataim, újabb tapasztalataim, és van néhány történetem, ami tanulságos lehet.” – írja Szinetár Miklós a könyv fülszövegében.

 

A második pályázat című könyvről Veiszer Alinda újságíró beszélget Szinetár Miklóssal 2013. november 12-én 18 órakor az Alexandra Irodalmi Kávéházban (1075 Budapest, Károly körút 3/c).

 

 

Szinetár Miklós életrajza

 

Szinetár Miklós (Budapest, 1932. február 8.) a színpadi és televíziós műfajok mindegyikében emlékezetes előadásokat létrehozó, nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas rendező, professor emeritus, évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A magyar televíziózás fénykorának meghatározó személyisége – 1962-től az MTV főrendezője, majd művészeti igazgatója, aztán elnökhelyettese –, a Petőfi Színház művészeti vezetője, majd az Operettszínház igazgatója, később a Magyar Állami Operaház főigazgatója – és mindkét színház örökös tagja.