Ugrás a tartalomra

Tamási Áron 125 - Szabadtéri kiállítás

Bölcső a hegyek között - Tamási Áron 125 / Szabadtéri kiállítás

A 125 éve született Tamási Áron (1897–1966) írót idézi meg az a szabadtéri kiállítás, mely az életmű átfogó egészét mutatja be az irodalomra nyitott közönségnek. A megnyitó április 10-én, vasárnap 11.30-kor lesz az Irodalmi Kavalkád egy napos, irodalmi, művészeti fesztiválon. A kiállításon megismerhetjük Tamási Áron életét egészen a gyerekkorától a háborús, majd amerikai éveken át. Az irodalmi sikerekben és kihívásokban gazdag életút mögött kibontakozik egy hittel, munkával és az otthonhoz való örök hűséggel teli életmű.

A kiállítás kurátora Prof.emer. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, aki Berecz András ének-és mesemondóval együtt nyitja meg a kiállítást az Akvárium fölötti szabadtéren.

Tamási Áron, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja 125 évvel ezelőtt született Farkaslakán. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája (Ábel az országban, 1933; Ábel a rengetegben, 1932; Ábel Amerikában, 1934) révén került be. Tamási Áron saját ars poeticájában is hirdette: „Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk."

A programra a belépés ingyenes! 

Akvárium Klub
2022. ÁPRILIS 10., VASÁRNAP, 11:30

Akvárium Klub OfficialJuhász Anna Irodalmi Szalon és Petőfi Kulturális Ügynökség eseménye